Prva “Baby javna kuhinja” u Bratuncu: Briga manje za brojne roditelje

Vijesti 05. dec 202117:33 > 20:04 0 komentara
N1

Neki nemaju ni za pristojan obrok za svoju djecu, a posebno za higijenske potrepštine ili igračke. Srećom, ima dobrih ljudi. U Bratuncu je otvorena prva “Baby javna kuhinja”- mjesto je to gdje roditelji ili staratelji pored dnevnog dječijeg menija, mogu pronaći i ostale potrepštine.

Merisa i Nermin žive u Srebrenici. Roditelji su dvije djevojčice Nermine i Esme. Život u domu Ahmetovića nije lak. Besparica, bezuspješno traženje posla, zdravstveni problemi i odgoj djevojčica u trošnoj kući njihova su svakodnevnica. Zima dolazi- kažu,radili bi, ali do posla je jako teško.

Ja ne mogu da vjerujem da ja pored svega što mi je Bog dao, i ruke i noge i razum da ne mogu da zaradim za normalan život, da ne mogu da izdržim svoju porodicu. Mi smo podstanari u kući u Srebenici koja nema sve uvjete za normalan život, kuća ima puno vlage, dosta stvar i bi se trebalo tu uraditi da bi se moglo normalno živjeti“, kaže Merisa Ahmetović za N1.

Nermin i Esma za bolji život ne znaju, ne znaju da bi bilo normalno imati više medvjedića, spavati u pravom krevetu ili ući u toplu kupaonicu.

“Žvaku da im daš obradovat će se, sitnicee su im bitne, zahvalne su na svemu, jesu male, ali dosta razumiju”, kaže Merisa.

Nekoliko minuta od porodice Ahmetović žive Vedad i Edin. Iako svi veselo mašu svojim gostima, iza vrata se krije drugačija priča.

Patimo se, zima nam , puše, snaha sa djetetom u bolnicu dole , ovaj mali na plućima to dobio.. kisne u kupatilu, kisne tamo gdje snaha spava. Stavimo tepih pa stiropor, pa onda snaha opet stavi neki tepih pa stavi spužve i na njima spava“, priča Devla Ajšić za N1.

Niska ili nikakva primanja, ograničavaju brojne roditelje da svojoj djeci priušte maksimum, neke čak i minimum- što bi bio pristojan obrok. Zahvaljući udruženju “Obraduj nekoga” iz Sarajeva, i prvoj javnoj baby kuhinji- mnogi roditelji sa područja Bratunca i Srebrenice, imaju brigu manje.

Velika odskočna daska nam je bio to to smo prosli na javnom pozivu Vlade ks, odnosno kabineta premije ks. dobili smo najveći poticaj. proglaseni smo kao najbolji projekat, dobili smo 26760 km, to je dovoljno za 4 mjeseca javne kuhinje, odnosno hrane koja je potrebna bebama“, dodaje Aida za N1.

30 trenutno redovnih korisnika baby javne kuhinje, pored dječijeg dnevnog menija, mogu računati i na druge potrepštine.

Detalje donosi Ana Novaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!