Prve reakcije iz Predsjedništva BiH

Vijesti 21. mar 202421:16 0 komentara
N1 BiH

Današnja odluka Evropske vijeća za otvaranje EU pregovora sa Bosnom i Hercegovinom je odlična vijest za našu zemlju. Hvala Evropskom vijeću i zemljama članicama Evropske unije što su prepoznale važnost trenutka za Bosnu i Hercegovinu, Zapadni Balkan i Evropu, kazao je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

“Svjesni smo da nas čeka ogroman posao i kako stvari stoje da više neće bit popuštanja i zaklanjanja iza trenutne geopolitičke situacije na evropskom kontinentu”, naveo je Komšić.

U svakom slučaju ovo je važan trenutak za bosanskohercegovački put ka Evropskoj uniji, dodao je član Predsjedništva BiH.

Bećirović: Jedno od najvećih postignuća 

Povodom odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao:

„Odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora Evropske unije s Bosnom i Hercegovinom predstavlja jedno od najvećih postignuća na našem putu ka punopravnom članstvu u EU. Danas Bosna i Hercegovina započinje novi i mnogo sveobuhvatniji proces saradnje s EU. Prepoznati su rezultati koje smo ostvarili i sada je jasno trasiran put Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u EU. Istovremeno, moramo biti svjesni da je pred nama mnogo posla na usklađivanju našeg zakonodavstva s evropskim zakonodavstvom, kao i provedbi reformi s ciljem jačanja demokratskih institucija i vladavine prava.

EU je svoju odluku temeljila na dva važna aspekta. Prvi, da je Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu dana ostvarila veći napredak nego u cijeloj prethodnoj deceniji. Rezultat je to predanog rada državnih institucija Bosne i Hercegovine. Drugi važan aspekt odnosi se na geopolitički značaj ove odluke EU u smislu jačanja stabilnosti i sigurnosti cijelog evropskog kontinenta.

Za prihvatanje takvog pristupa bila je potrebna snažna diplomatska akcija i kontinuirana saradnja s evropskim partnerima i ključnim saveznicima Bosne i Hercegovine. Jačanje stabilnosti i sigurnosti u Bosni i Hercegovini i regionu, kao nerazdvojni dio procesa evropskih i euroatlantskih integracija, bio je u fokusu mojih brojnih razgovora s najvišim evropskim zvaničnicima”, kazao je Bećirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!