Puhovski: Tri razloga zašto Milanović neće svjedočiti na suđenju Dodiku

Vijesti 14. dec 202318:19 0 komentara
Milorad Dodik i Zoran Milanović (BETA/Pedsjedništvo Hrvatske/Tomislav Busljeta)

Žarko Puhovski, politički analitičar iz Zagreba, ocijenio je da Bosna i Hercegovina može ući u Evropsku uniju samo na "neprincipijelan način". Kako je kazao za N1, BiH ne funkcioniše kao država i "ovdje ne postoji bh. interes koji bi bio vezivno tkivo".

Puhovski je komentarisao i suđenje predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku zaključivši da bi visoki predstavnik Christian Schmidt trebao biti jedan od svjedoka, dok je za hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića naveo “tri razloga” zašto smatra da on neće biti svjedok.

Da li je moguće otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine i Evropske unije?

Ako bi se dalo zeleno svjetlo to bi bio rezultata ucjene, sa jedne strane Mađarske koja blokira Ukrajinu i sa druge gdje Hrvatska i Slovenija insistiraju da EU ne smije zaobići BiH. Dakle, Bosna i Hercegovina može ući samo na neprincipijelan način.

Šta to znači?

To je po mome sudu potpuna istina. Da je neko početkom devedestih primio Jugoslaviju u EU mogao se izbjeći rat. Sad se pokušava slično sa Ukrajinom, koja ni na koji način nije spremna podnijeti život u Uniji. Pitanje je zapravo jednostavno, 50 milijardi pomoći Ukrajini ili njen ulazak u EU. Po meni je potrebnije dati koliko god da treba novca nego primiti Ukrajinu koja nije spremna.

Analitičari smatraju da se mnogi bh. političari boje da ne završe kao Sanader ako država uđe u EU, a zvono je samo na Dodiku da je protiv Unije?

Mislim da je tačno da se mnogi švercaju iza Dodika, on se postavio kao gromobran. Korupcija u BiH je vezivno tkivo, dok je god normalnih država to tkivo koje razara. Kako ćete primiti u Evropsku uniju BiH koja u osnovi ne funkcioniše kao država. Ovdje ne postoji bh. interes koji bi bio vezivno tkivo nego se igra koji interes će dobiti – bošnjački, hrvatski ili srpski.

Da li je suđenje Miloradu Dodik prekretnica za zemlju ili za njegovu političku karijeru?

Mislim da nije ni jedno niti drugo. To će ispasti farsa kako mi se čini zato što ga niti mogu osuditi niti ne osuditi. Dodik ima pravo kada kaže da je izvor odluka čovjeka koji je stranac i zbog toga je besmisleno.

Kao krunski svjedok najavljen je visoki predstavnik Christian Schmidt. Dodikova odbrana naajvila je kako bi svjedoci mogli biti Zoran Milanović i Aleksandar Vučić. Mislite da bi se Milanović odazvao na Dodidkov poziv?

Meni se čini da bi se Schmidt morao odazvati jer je on autor teksta čiji je sadržaj povrijedio Dodik. Nisma siguran za Vučića i Milanović jer je komplikovano zvati da svjedoče strane šefove države.

Što je tajna odnosa Milanovića i Dodika?

Po mome sudu ono što je Milanović nazvao “političko Sarajevo”. Zbog tih sastanaka Milanovića i Dodika došlo je do jedne razine međusobnog povjerenja. Ipak, mislim da je za Milanovića neprihvatljivo da svjedoči iz tri razloga. Prvi – zbog formalne pozicije šefa države. Drugi- zato što bi se mogao naći na suđenju paralelno sa Vučićem i time u fokus vratio priče da se Srbija i Hrvatska miješaju u situaciju u BiH i treće – Milanović je previše nedisciplinovan da se drži slova koje mu nalaže advokat ili tužilac koji bi ga pitali. Tako da bi to završilo loše. Međutim, svjedoci smo da je bilo i većih iznenađenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!