Pusić poručila građanima BiH da su oni glavni saveznici EU: Današnja poruka je – zbrojte se, ljudi!

Vijesti 08. nov 202321:30 0 komentara

Bosna i Hercegovina je danas od Evropske komisije dobila uvjetno zeleno svjetlo za početak pregovora sa Evropskom unijom, za razliku od Moldavije i Ukrajine, za koje je preporučen početak pregovora za članstvo. Da li se BiH oslanja na milostinju? Dosadašnji potezi EU to nisu - stava je nekadašnja šefica diplomatije Hrvatske i jedna od najzaslužnijih osoba za evropsku integraciju ove zemlje. Naglašava kako je danas upućena poruka: "Zbrojite se ljudi, šansa postoji!" Dodala je kako su sada najbolji saveznici Evropske unije u BiH niko drugi - do građani.

Na početku gostovanja u večerašnjem Pressingu, Vesna Pusić odgovara na pitanje koje su brojni danas postavili: Da li je licemjerno dati preporuku Ukrajini i Moldaviji, dok je BiH poslana na popravni do marta naredne godine?

“Protivnica sam emotivnog odnosa prema političkim institucijama. I EU je institucija koja za brojne države predstavlja prednost, ona za nas ima i prednost jer pomaže u izgradnji države i institucionalne infrastrukture. S tog stanovišta, EU ima dvije zadaće, što se tiče proširenja. Jedna se odnosi na stvarno proširenje, tu su zemlje poput Ukrajine i Moldavije. Te zemlje u prvom redu imaju izuzetno uspješne zagovornike u likovima svojih predstavnika. Zelenski i moldavska predsjednica proveli su neizmjerno mnogo vremena lobirajući. Ukrajina čak i u ratnim okolnostima vodi reforme koje su vrlo zahtjevne. EU na te zemlje gleda kao na neku vrstu istočnog štita”, započela je Pusić.

Zemlje Zapadnog Balkana, po njenom mišljenju, ne predstavljaju zemlje pravog proširenja.

“Predstavljaju konsolidaciju evropskog teritorija, one su okružene teritorijem Evropske unije. EU da bi bila globalni geopolitički igrač mora biti u stanju konsolidirati taj teritorij”, nastavila.

Kada je u pitanju precizno Bosna i Hercegovina – postoji činjenica da se mirovni sporazum do danas koristi kao temelj za izgradnju države, što tako nije trebalo biti.

“Tako je ostala FBiH kao zamišljena kao nukleus buduće države, i Republika Srpska, koja ne bi bila problem da nije omogućeno Miloradu Dodiku da se razvije u ovom pravcu – od političara kojeg su na vlast dovele zapadne zemlje, koji je javno priznavao genocid, govorio da BiH treba ići ka intergacijama… U međuvremenu, ne za RS, nego za sebe je pronašao zaštitnika u putinovskoj Rusiji, pa tek onda u Vučiću, a taj odnos je jako kompliciran. Iz tog razloga BiH nije u stanju donijeti neke odluke”, analizira Pusić.

Pročitajte šta stoji u izvještaju o napretku u ispunjavanju preuzetih obaveza na evropskom putu Bosne i Hercegovine

Ističe svoj stav kako davanjem kandidacijskog statusa i najavom za otvaranje pregovora Bosni i Hercegovini nije data nikakva milostinja.

Naime, Pusić je stava kako EU traži način da motiviše i pronađe opciju za integriranje BiH u EU, što bi, po njoj, bio jedini racionalni način da država u pravom smislu profunkcionira.

“S druge strane, da na neki način riješi problem Dodika koji u EU očito neće iz cijelog niza razloga”, dodala je Pusić.

Na pitanje šta u suštini znači preporuka za uvjetne pregovore – hoće li ona ohrabriti eurofile ili euroskeptike, Pusić odgovara kako to više nije stvar EU, nego Bosne i Hercegovine. Pravi i paralelu sa hrvatskim putem, kada su zapravo bilježili pad podrške priključenju EU među stanovništvom jer su “sve moguće snage unutar zemlje koristile različite poteškoće na putu da bi stvarale takvu atmosferu kao da se to nikada neće dogoditi.”

Potom se vraća na slučaj BiH, pa naglašava kako je današnji potez Evropske komisije zapravo poruka: “Zbrojite se ljudi, šansa postoji!”

A šansa itekako postoji jer pred zemljom, kako je rekla, nisu pretjerano teški uslovi, samo se “umjesto svađe sa evropskim institucijama i uživanja u samosažaljenju” treba vrlo koncentrirano lobirati kod država članica.

No, da li je to opasnost za političare?

Brojni ne samo u BiH, nego i u regiji imaju pred očima primjer Ive Sanadera, nekadašnjeg premijera Hrvatske, koji je HDZ od antievropske pretvorio u proevropsku stranku.

“Zaista je doprinio, ali je u tome očigledno ogrezao u korupciji. Zadnjih deset godina koliko je Hrvatska u EU, on je proveo u zatvoru, to je zaista šekspirovska sudbina”, podsjetila je Pusić.

Da bi neki u BiH imali sličnu sudbinu, postoji mnogo veća šansa ukoliko se krene ka EU, dodala je. Zato, ovaj put nije moguć bez snažne podrške građana za priključenjem.

“U ovom trenutku, građani su glavni saveznici evropskog projekta! Zato je moje mišljenje da EU treba mnogo više napraviti obraćajući se baš direktno građanima”, podcrtala je Pusić.

To će se, vjeruje, odraziti i na glasove za one političare koji pokažu najstvarniju volju. Podcrtala je kako novac tu za građane ne smije biti glavna motivacija. To trebaju biti država i sigurnost!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!