Pusić: Milanović je jedino o Plenkoviću govorio gore nego o BiH, a za sve nas je opasan odnos evropskih lidera prema Srbiji

Vijesti 18. sep 202421:48 0 komentara

"Posjete kancelara Scholza Srbiji, a zatim predsjednika Macrona, odvijale su se na jednoj razini koja je poznata kao odnos prema trećem svijetu - tj. prodat ćemo vam oružje, kupit ćemo vaše minerale, a vi se nosite sa svojim teškoćama koje se nas (EU) uopšte ne tiču. To je za mene zastrašujuće jer svi živimo u tom kvartu", kazala je u Pressingu bivša ministrica vanjskih i evropskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Hrvatske, Vesna Pusić.

U razgovoru za N1 Pusić je dodala kako je za cijeli region “opasan takav odnos evropskih lidera prema Srbije”.

Hoće li 6 milijardu eura biti dovolja mamca za reforme na Zapadnom Balkanu?

Novac nikada nije uspio riješiti ili preokrenuti naše političare. Institucije EU nisu razumjele u kojoj mjeri se situacija na Zapadnom Balkanu promijenila i u kojoj mjeri imaju sa specifičnim respiracijama. Neće svi političari u EU. U nekim državam, poput Srbije, većina građana ne žele u Uniju. Tamo je podrška na 38 posto. Stari koncept EU da će Srbija ući prva kao najveća više ne funkcioniše. Srbiju treba okružiti uspjehom i da vide da je budućnost EU. BiH nije spremna, ali želi u EU i može joj se pomoći. Što se tiče Crne Gore, stanovništvo želi, ali vlast ne.

Može li se u EU prije NATO-a?

Može se, a naročito danas. Prije je obično išlo da se prvo ulazi u NATO pa onda u EU. Nekad se smatralo da je ulazak u NATO neka vrsta garancije za EU, to dana ne vrijedi. EU će možda u budućnosti imati neki svoj savez jer se uvijek može dogoditi neki Trump koji će destabilizovati NATO.

Hoće li ubrzo biti novih članica EU?

Bio je plan. Mislim da bi Unija trebala imati proaktivan stav prema tri države – BiH, Crnoj Gori i Kosovu. BiH je mnogo uradila na promjeni Ustava, ali ništa nije uradila. Mislim da je ovo trenutak da se nešto uradi na toj temi.

Koliko je BiH tema u Hrvatskoj?

Iskreno rečeno nije u javnosti, ali jeste među političkim elitama jer računaju na glasove iz BiH. U predsjedničkim izborima ljudi iz BiH glasaju direktno.

Ko bi od kandidata gradio bolje međususjedske odnose sa BiH?

Milanović je jedino o Plenkoviću govorio gore nego o Bosni i Hercegovini. Između Milanovića i HDZ-a ne znam ko bi bio bolji za BiH. U idealnom svijetu bi birali između dvije kandidatkinje Selak-Raspudić ili Kekin. Za mene su to pravi, normalni politički kandidati. Nažalost one neće biti u utrci za prvo mjesto jer nemaju infrastrukturu iza njih. Utrka će se voditi između Milanovića i HDZ-ovog Primorca.

Hrvatska i Srbija se utrkuju u naoružavanju, zbog čega to rade?

Hrvatska je u NATO i ima taj cilj od dva posto BDP-a da ide u odbranu. U Srbiji ja bih rekla da je sitaucija različita i da me je jako zabrinula. Za sve nas opasan je takav odnos evropskih lidera prema Srbije jer ako se tamo počne na taj način degradirati politička scena bit će opasno za sve nas. Posjete kancelara Scholza Srbiji, a zatim predsjednika Macrona, odvijale su se na jednoj razini koja je poznata kao odnos prema trećem svijetu – tj. prodat ćemo vam oružje, kupit ćemo vaše minerale, a vi se nosite sa svojim teškoćama koje se nas (EU) uopšte ne tiču. To je za mene zastrašujuće jer svi živimo u tom kvartu.

Da li se slično ponašaju Amerikanci?

Američki ambasador apsolutno nije objektivan, ali nije ni u poziciji – prodajemo vam oružje, a uzimamo litij. Oni (SAD) više razmišljaju da treba napraviti savez sa najjačim pa onda sa ostalima. Mislim da će morati mijenjati tu politiku. Ovo što su napravili evropski lideri je vrlo opasan signal.

Zašto se Vučić naoružava?

Ne znam, možda želi modernizovati vojsku i pokazati koliko je jak. Ne znam koga bi napao. Srbiji niko ne prijeti, ali to jeste jedan autokratski način razmišljanja. Svi u okolini Srbije su u NATO-u ili na neki način pod zaštitiom NATO-a.

Mislite li da su EUFOR ili NATO u stanju zaštititi Bosnu i Hercegovinu u slučaju secesije?

Mislim da se to neće dogoditi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!