Puter, ulje, čokolada: Koliko ih plaćaju u BiH, koliko u Austriji, Njemačkoj..?

Vijesti 02. feb 202319:28 3 komentara
N1

Luksuz su mnogima postale osnovne životne namirnice. Neumoljivo na dnenvom nivou cijene rastu, a brojni mole za pomoć, ili povećanje plaća i penzija.

Za kupovinu brašna, putera, ulja, mlijeka, čokolade i pola kilograma kafe Njemci i Austrijanci moraju izdvojiti 15 KM, dok za iste proizvode u BiH pripremite 28. Od ukidanja, akciza i PDV-a na osnovne životne namirnice još uvijek ništa. Niko ne zaustavlja ni lov u mutnom domaćih trgovaca koji svakodnevno i proizvoljno mijenjaju cijene u marketima.

“Hrvatska je u nekim stvarima postala jeftinija od BiH, što je zaista smiješno jer Hrvatska je uvijek imala veći PDV i generalno su cijene bile puno, puno veće nego u BiH. U pitanju je dokaz da je dosta cijena u BiH na spekulativnom nivou uvećano. U smislu ono kako mi to volimo reći – ako prođe, prođe, neće to niko skontati hajmo mi povećati cijene kako bismo dodatno zaradili”, pojašnjava predsjednik Udrženja potrošača KS Edin Pašić.

I dobro zarađuju. Za jedan puter u Austriji potrebno je izdvojiti nešto više od 4 KM, dok je u BiH gotovo sedam. Za ulje će u Njemačkoj izdvojiti oko 2 KM dok je u BiH gotovo 4 i po KM. I čokoladu će Austrijanci pojesti jeftinije i to za jednu marku. Ograničiti maržu i neosnovana i svakodnevna poskupljenja na određene proizvode moraju institucije. Inspekcije i entitetska ministarstva trgovine.

“Oni bi trebali biti u mogućnosti bukvalno da kažu marža je tolika, ulje može koštati ovoliko, a cijena je takva. Ja i vi to ne možemo znati jer je riječ o povjerljivim informacijama, ali intitucije imaju pravo pristupa. Tu postoji prostor i za kažnjavanje i za prinudne mjere odnosno da se naloži da cijena bude na odgovarajućem nivou”, pojasnio je ekonomista Igor Gavran.

Penzionerima je najteže pogotovo onim sa minimalnim primanjima koji su postali mađioničari preživljavanja. Uvećanje od 11 %, kažu, neće ni osjetiti.

Detalje donosi Sunčica Lukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare