Radončić o pozivu Dodiku: Mile spusti se sa balkona, dođi da pregovaramo

Dan uživo 16. maj 202217:48 > 18:30 4 komentara
Fahrudin Radončić (N1)

Savez za bolju budućnost će na oktobarske izbore sa svojim kandidatom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, odlučeno je prije pet dana na predsjedništvu ove stranke. U vezi sa opštim izborima, ali i o drugim temama razgovarali smo sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Iako nezvanično Trojka očekuje podršku SBB-a za zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH, SBB najavljuje kako će imati svog kandidata. Hoćete li to biti vi?

Nisam, SBB je desetak ili 12 godina stara stranka. Svaki put smo imali kandidata koji je više puta bio drugi, a jednom treći. Uvjeren sam da će taj kandidat biti mlađi čovjek, menedžerskog tipa koji ne živi 20 godina od budžetskog novca. To je kandidat koji će se zalagati za evropsku BiH i neće padati u nacionalističke vatre. Mislim da sada imamo tri ozbiljna imena.

Kažu, biće to treći blok, mada ako brojimo ipak četvrti, jer tu su SDA, Trojka, Koalicija Država…

SDA i Trojka su ozbiljni kandidati, a Koalicija Država je totalno periferna.

I Komšić ide na četvrti mandat u Predsjedništvu. Kako to komentarišete?

To je njegovo legitimno pravo. Građani znaju šta je domet tih njegovih 12 godina i da li je išta to pomoglo.

Neki kažu bez Komšića ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine?

To nije tačno. Ima onih koji tvrde da je upravo dolaskom Komšića u Predsjedništvo BiH došlo do urušavanja bošnjačko-hrvatskih odnosa čime se urušava država.

Šta treba da se desi da se opozicija ipak okupi oko jednog kandidata? Ko bi to trebao biti?

Ja sam prvi javno rekao da bi se opozicija trebala okupiti oko jednog kandidata, a onda je Konaković, možda na N1, kazao da može biti više kandidata. Mi nemamo nikakve moralne obaveze prema Trojki. Političkom korupcijom Damira Arnaut je pobjegao sa našim glasovima u Našu stranku. On se morao potpisivati kao nezavisni kandidat, ako nije falsifikator. Imate jedno ponašanje Trojke koje nije korektno kada se radi o našim kandidatima.

Ko je za vas dobro ime iz opozicije?

Mislim da bi iz jedne korektnosti bilo mudro da ne licitiramo sada sa imenima. Trojka će vjerovatno ići sa posebnim kandidatima i to nije koalicija predizbornog tipa. Mi kao SBB ne možemo dozvoliti da građani imaju samo opcija A tj. SDA i B – Trojku. Mi ćemo građanima ponuditi i treću opciju. Ali hajde da sačekamo ime koje će predložiti Trojka. Mi i dalje mislimo da je najbolja opcija bila da opozicija da jednog kandidata.

Pominje se nastavak pregovora o Izbornom zakonu, iako su izbori raspisani. Kako vi gledate na to?

U BiH s nama ovakvima sve je moguće. Logično je kada utakmica počene da se pravila ne mogu mijenjati. Ja zasita ne vidim pravni, legalistički način da se Izbor zakon sada mijenja.

Hrvati govore da su majorizirani i zaista to jesu u izboru člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Na svim drugim pozicijama Hrvati su izvanredno zastupljeni. Mi smo dozvolili da praktično zbog jedne fotelje imamo esklalaciju bošnjačko-hrvatskih odnosa. Ona se može riješiti jedino indirektnim načinom izbora članova Predsjedništva. To govorim 12 godina.

Ali to zavisa od stava RS?

Zašto međunarodna zajednica vrši toliki pritisak na Čovića, Izetbegovića, sve nas ostale, a neće da pogleda u gospodina Dodika kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH. Ja sam pred Dodikom u Briselu kazao: “Mile, nemoj nas gledati sa balkona, spusti se da pregovaramo. Daj da to biramo u Parlamentu”. Predsjednici mnogih evropskih zemalja se biraju u parlementu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare