Ramić o momentu kad je “puklo” između SDA i HDZ-a BiH

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Herecegovine zakazana je za petak, s jednom tačkom dnevnog reda - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Jedna od predlagača je Edin Ramić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i jedan od potpredsjednika SDA, koji je za N1 otkrio svoja očekivanja.

Prvo da čujemo detalje vašeg prijedloga?

Radi se o materiju koji je manje, više bio usaglašen sa ostalim probosanskim strankama tokom ranijih pregovora. Mi smo se odlučili da jedan dio usaglašenih izmjena uputimo u parlamentarnu proceduru, pa da vidimo ko je za to da se zaštiti integritet izbornog procesa i da usvojimo izmjene u vezi kojih se barem načelno slažemo. Mi smo se odlučili da ponudimo izmjene Izbornog zakona koje su prihvatljive većini.

Koje su to probosanske stranke?

Taj dokument je, mislim, nastao u Neumu i tu su potpisi iz SDP-a, NiP-a i Naše stranke.

Kakve su šanse da će to sutra proći?

Mislim da su dobre šanse ako predstavnici “Trojke” prihvate. HDZ-ov glas nije potreban da se usvoji (ovaj prijedlog).

Nadate li se podršci opozicije iz Republike Srpske?

Mislim da su u opozicije iz RS-a najglasniji da se zaštiti integritet izbornog procesa.

HDZ BiH inistira da bude integrisan i ostatak izmjena Izbornog zakona, osporava CIK rekavši da ga je “SDA protuzakonito instalirala”?

Sud BiH i međunarodna zajednica podržali su izbor ovog CIK-a. SDA je to uradila sa tadašnjom opozicijom kako bi zaštitila izborni proces. Kad smo to uradili HDZ je poslao jasnu poruku da mi više nismo njihov koalicioni partner.

Novaković Bursać smatra da se sa ovim prijedlogom želite dodvoriti “određenim centrima” – želite li?

Mi smo nakon izbora došli u situacija da je visoki predstavnik sebe legitimisao da bude samo za Federaciju. Kad god pokuša nešto uraditi u RS-u tamo mu zaprijeti vlast i opozicija. Mi smo imali potpisan zahtjev od svih probosanskih stranaka da se nakon izbora nametnu izmjene za Republiku Srpsku poput popune Vijeća naroda na način kako je to urađeno u Federaciji BiH. Schmidt je rekao da će to riješiti pa je prešao preko tog pitanja. Onda je rekao da će se baviti državnom imovinom pa se više ne bavi time nego se vraća na Izborni zakon. Ne mislim da se možemo miriti sa određenim centrima moći na način kako to oni očekuju od nas.

Da li ste se vi posvađali sa njima (dijelom međunarodne zajedice)?

Tako to izgleda. Napravili su projekat “Trojke”, instalirali su vlast po svojoj želji. Ali mi smo tu da pomognemo.

Ambasador Murphy kaže da ne kritikuje SDA nego samo Bakira Izetbegovića? Tvrdi da je Izetbegović držao OSA-u pod kontolom?

Mi smo to demantovali. Mehmedagić nikad nije bio dio struktura SDA. On je profesionalno radio svoj posao.

Šta ako pravosuđe presudi da je Mehmedagić kriv?

Onda će odgovarati u skladu sa zakonom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad