Ramzan Kadirov zaštitno lice muzičkog festivala u Bileći

Vijesti 14. jul 202118:34 > 19:21 2 komentara
Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov (REUTERS/Christoper Pike)

Ramzan Kadirov, lider Čečenske Republike u sastavu Ruske Federacije, glavna je ličnost u promotivnom materijalu za muzički festival "Čečenija Fest" u Bileći, opštini na jugoistoku Bosne i Hercegovine sa pretežno srpskim stanovništvom.

Njegova fotografija u vojnoj uniformi nalazi se na plakatima i promotivnim materijalima ovog festivala, ali i na objavama na društvenim mrežama, javlja RSE.

Kako navode organizatori u najavi Festivala, koji se održava 22. jula u mjestu Jezerine, nastupiće DJ Strašni.

Festival je, navode, humanitarnog karaktera na kojem svi uključeni rade volonterski, a zarada se usmjerava u “društveno korisne aktivnosti”.

Ove godine dio novca će izdvojiti za akciju za liječenje jednog njihovog sugrađanina.

Ko je Ramzan Kadirov?

Ramzan Kadirov je lider Čečenske Republike, koja ima autonomiju u sastavu Ruske Federacije. Član je Biroa Vrhovnog savjeta Jedinstvene Rusije, partije na čijem je čelu ruski predsjednik Vladimir Putin.

Sin je prvog predsjednika Čečenije u sastavu Rusije, Ahmada Kadirova. Tokom Prvog rata u Čečeniji 1994. učestvovao je u vojnim operacijama protiv snaga Ruske Federacije, dok je tokom Drugog rata u Čečeniji 2000. sa ocem prešao na stranu savezne vlade pod kontrolom Kremlja.

Vladimir Putin i Ramzan Kadirov
Vladimir Putin i Ramzan Kadirov (Sputnik Photo Agency via Reuters)

Bio je i šef službe bezbjednosti u Čečeniji, a od 2007. obavlja funkciju predsjednika ove republike, u sastavu Ruske Federacije. Na to mjesto imenovao ga je lično Vladimir Putin.

Od februara 2011, ukazom tadašnjeg predsjednika Rusije, Dmitrija Medvedeva, Kadirov je u čečenskom parlamentu ponovo izabran za predsjednika Čečenije, s tim da mu je titula promijenjena u čečenski lider.

Nakon preuzimanja funkcije Kadirov se upustio u eliminaciju terorističkih grupa u Čečeniji. Iako se nakon ovih akcija situacija u ovoj zemlji na sjeveru Kavkaza stabilizovala, mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava počele su da ga optužuju za ozbiljna kršenja humanitarnih i ljudskih prava.

Podržao je rusku aneksiji ukrajinskog poluostrva Krim 2014.

U izvještaju Freedom Housea o stvarnim primjerima “transnacionalne represije” u svijetu, od 32 dokumentovana fizička slučaja sprovedena pod nalogom Kremlja, čak 20 ima čečensku poveznicu.

Moskovske novine Novaya gazeta objavile su 15. februara 2021. službene dokumente u kojima piše da u vansudskim pogubljenjima u Čečeniji 2017. godine stradalo blizu 30 ljudi, a da je mnoga ubistva naručio lično Kadirov.

Dio vansudskih ubistava desio se i tokom “čistke” koju je 2017. sprovela čečenska policija protiv pripadnika LGBT populacije po nalogu Kadirova.

Opširnije na portalu Radio Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare