Reakcija SDA na presudu Sarajliću: Iskazao je čvrstu vjeru u svoju nevinost

Vijesti 10. feb 202316:47 4 komentara
F.Z./N1

"KO SDA Sarajevo pozdravlja današnju oslobađajuću presudu u predmetu koji je vođen protiv bivšeg predsjednika KO SDA Sarajevo i visokog funkcionera SDA BiH Asima Sarajlića", saopćeno je danas iz SDA kao reakcija na oslobađajuću presudu u predmetu protiv Asima Sarajlića i drugih.

Odlukom da se povuče iz javnog i političkog života, Sarajlić iskazao je čvrstu vjeru u svoju nevinost, te najviši stepen svoje građanske i političke odgovornosti“, ističu iz SDA.

Iz SDA su poručili da “presude ne donose interesne grupe, nego sudovi”.

U demokratskom sistemu organiziranom kroz trodiobu vlasti, presude ne donose interesne grupe, niti politički konkurenti, već sudovi. Zato šteta koja je u montiranom političkom procesu nanesena Sarajliću i njegovoj porodici, mora biti nadoknađena“.

Za kraj saopćenja, iz SDA navode da politička zbivanja u KS možda vode do “konstruktora i naručilaca provedenih montiranih procesa prema visokopozicioniram članovima SDA”.

Politička zbivanja u Kantonu Sarajevo, te snažni i udruženi pokušaji političkog istiskivanja najveće političke organizacije u državi, koja predstavlja patriotsku snagu njenog najbrojnijeg naroda, možda upravo vode do konstruktora i naručilaca provedenih montiranih procesa, javnog linča i neviđenih harangi prema visokopozicioniranim članovima Stranke demokratske akcije“.

Podsjetimo, Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović su prvostepenom presudom oslobođeni krivice po osnovu člana 299 Krivičnog zakona FBiH da su, kako je optužnici, prije izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem i obećali mu zaposlenje supruge.

Kako je navedeno u obrazloženju presude nezakoniro snimljen razgovor ne može biti osnov za presudu jer se radi o krivičnom djelu odnosno nezakonitio prikupljenom dokazu.

Više o samoj presudi pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare