Reakcije iz FBiH: “Odluka je potvrda da BiH još nije zrela za ukidanje OHR-a”

Vijesti 07. jun 202217:21 > 17:23 0 komentara
F.Z./N1

Političari iz Federacije Bosne i Hercegovine većinom su pozdravili odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da nametne odluku o finansiranju ovogodišnjih izbora, ali su naglasili da je taj potez samo potvrda da BiH još nije zrela za ukidanje OHR-a te da je bh. vlast zakazala.

Iz Naše stranke su naveli da današnje korištenje bonskih ovlasti pokazuje snažnu opredijeljenost međunarodne zajednice da stvari u BiH profunkcionišu.

“Međutim, tužni smo jer to još jednom pokazuje da nismo zreli za ukidanje OHR-a. Trojac na vlasti SDA-HDZ-SNSD radi na ukidanju demokratije što konstantno iziskuje međunarodne intervencije, tako da je ova Schmidtova odluka opravdan šamar državnoj vlasti. Vlast u oktobru moramo mijenjati kako bismo mogli napredovati bez stalnog očekivanja međunarodnog intervencionizma. Međunarodna zajednica sve češće pokazuje da ispunjava svoju ulogu u BiH i to mnogo revnosnije nego domaći predstavnici vlasti. Vrijeme je da izrastemo u državu u kojoj će domaće snage biti ključne za progres naše države a ne za njeno nazadovanje”, naveli su iz Naše stranke.

Iz Hrvatske stranke BiH dodaju da su nebrojeno puta do sada tražili da Visoki predstavnik u BiH nametne sve odluke i rješenja koja će BiH približiti pa i uvesti u euroatlantske integracije, a da nakon “časno obavljenog posla može zatvoriti ured OHR-a”.

“Vjerujemo da gospodin Schmidt nije sretan što on, a ne domaći političari, mora donositi i nametati ovakve odluke kao što je finansiranje Centralne izborne komisije (CIK), ali gospodine Schmidt ako ne može drugačije nastavite sa nametanjem odluka, građani Bosne i Hercegovine biti će vam zahvalni.
Uvođenje američkih sankcija za podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i promoviranja vlastitih interesa domaćim zvaničnicima je gotovo postala svakodnevnica. Niko od domaćih sudskih vlasti ne poduzima korake da se smijene oni protiv kojih su uvedene sankcije. Kako je moguće da u foteljama sjede oni koji su pod sankcijama, postoji li opasnost od nastavljanja i ponavljanja njihovog (ne)djela zbog kojeg su završili na listi”, kažu iz Hrvatske stranke BiH.

Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres podržava današnju odluku navodeći da je time zaustavljena višemjesečna saga kojom, kako naglašava, upravlja HDZ putem resora fianansija na čijem čelu je Vjekoslav Bevanda.

“Danas su Bosna i Hercegovina i njeni građani pobijedili politiku blokada na “mišiće”, koja urušava demokratski poredak i udara u temelje državnosti. Konačno, mehanizmi odlučivanja su sada u rukama građana. Do nas je. Vrijeme je da uklonimo sa scene one koji blokiraju i one koji nemaju odgovor na blokade. Vrijeme je za novu političku paradigmu koja će zaustaviti slobodan pad u kojem se, kao društvo i država, nalazimo i koja će dovesti do ozdravljenja odnosa kroz dijalog i međusobno uvažavanje. Vjekoslav Bevanda je u ovoj neslavnoj epizodi bio, šahovski kazano, ‘pijun’ kojim je upravljao, zna se, Dragan Čović. Pozivam OHR i Visokog predstavnika da sankcioniše kreatore ovog državnog udara u pokušaju”, mišljenja je Hadžikadić.

Koalicija Država (Platforma za progres, Nezavisni blok, Zeleni BiH, Posavska stranka, Savez demokratskih snaga – SAVEZ, Napredna demokratska stranka i drugi politički subjekti) smatra da je

visoki predstavnik trebao donijeti i tzv. “paket za zaštitu integriteta izbora”, kojim bi se omogućile tehničke izmjene izbornog zakonodavstva i elektronsko glasanje.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH također podržava Schmidtov potez.

“Pozdravljam odluku Visokog predstavnika. Zbunila me jučerašnja odluka Vijeća ministara. Ovo je rješenje koje sprečava atak na demokratiju u BiH”, rekao je Magazinović.

Adil Osmanović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH smatra dobrom odluku visokog predstavnika u BiH.

“Visoki predstavnik reaguje onog momenta kada institucije koje su po zakonu obavezne, to ne urade. HDZ je želio da stvari nepotrebno komplicira, i to se moralo presjeći. Odluka je dobra. Ono što je jučer odlučilo Vijeće ministara vodilo bi CIK da krši Zakon”, naglasio je Osmanović.

HDZ-ov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović nije za ovakvu odluku.

“Nije trebao donositi ovu odluku. Jučer su se stvorili uslovi da se obezbijede sredstva za izbore. Dijelom sam iznenađen ovom odlukom”, poručio je Lovrinović.

Podsjetimo, Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini poručio je danas da nije bio sretan što je morao upotrijebiti bonske ovlasti i nametnuti odluku o finansiranju Općih izbora koji će se održati 2. oktobra ove godine jer je vlast pokazala da ne može donijeti ni odluke koje su proceduralne prirode poput organizovanja izbora.

Schmidt je nametnuo odluku nakon što je na sjednici Vijeća ministara BiH izdvojen dio sredstava – 9,7 miliona KM, od traženih 12,5 miliona KM. Centralna izborna komisija (CIK), koja je u više navrata apelovala da je potrebno osigurati sredstva, jučer je bila nezadovoljna odlukom Vijeća ministara BiH rekavši da izdvojena sredstva nisu dovoljna te da mora reagovati OHR.

Podsjetimo i to da je Schmidt ovom odlukom riješio i pitanje finansiranja izbora u budućnosti. Naime, kako je istakao, ovim se osigurava trajno finansiranje izbora kada nadležni to ne budu u mogućnosti. Dakle, riječ je o sistemskim rješenjima kojima se omogućuje automatsko i kontinuirano finansiranje izbora kao i privremeno finansiranje u situacijama kada budžet ne bude usvojen u budućnosti. Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku.

Danas su na ovu odluku reagovali i političari iz Republike Srpske koji su rekli da su protiv Schmidtovog poteza te da je “SNSD vaskrsnuo visokog predstavnika u BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!