Reakcije na Putinovu odluku: Ukrajina počinje sjednicu Vijeća za sigurnost

Vijesti 21. feb 202221:23 > 21:29 4 komentara
Brendan Smialowski / AFP, Ilustracija

Nakon što je Vladimir Putin pred kamerama potpisao odluku o priznanju Donjecka i Luhanska neovisnim državama stižu reakcije iz cijelog svijeta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oglasio se na Twitteru:

“Razgovarao sam o događajima u posljednjih nekoliko sati sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država. Započinjemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu. U planu je i razgovor sa Borisom Johnsonom.

Estonski predsjednik u svojoj je reakciji kazao: 


“Estojija nikada neće prihvatiti protuzakonitu odluku Rusije da prizna oblasti Lugansk i Doneck. Oni su međunarodno priznati dio Ukrajine, kao što je i Krim. Jasno je da Moskva nije ozbiljna po pitanju diplomatije već da traži razlog za rat.”

Boris Johnson: Priznanje pokrajina je mračan nagovještaj onoga što dolazi

Na svom Twitter profilu reagovao je i Charles Michel predsjednik Europskog vijeća kazavši da je Putin prekršio međunarodno pravo.

“Priznavanje dvaju separatističkih teritorija u Ukrajini je očito kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i sporazuma iz Minska. EU i njeni partneri reagirat će jedinstvom, čvrstoćom i odlučnošću u solidarnosti.”

Podsjetimo, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell najavio je sankcije EU ako se desi priznanje pokrajina.

EU spremna uvesti sankcije ako Rusija prizna nezavisnost Donjecka i Luganska

Odluka predsjednika Rusije po mnogim je analitičarima jedan od razloga zbog kojeg će biti pokrenuta invazija na Ukrajinu.



            

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare