Realno je da će promijeniti ime Srebrenici, tvrdi kandidat za načelnika

Vijesti 03. jun 202417:48 1 komentar

U Srebrenici, kako trenutno stvari stoje, ponovo nema jedinstva kada je u pitanju načelnička pozicija iz reda Bošnjaka. Za sada se govori o tri kandidata: Hamdija Fejzić kao nezavisni kandidat, Muhamed Avdić ispred NIP-a i stranke Naprijed i Faruk Đozić ispred Stranke za BiH.

U Danu uživo Fejzić je komentarisao bošnjačko nejedinstvo u opštini u kojoj je počinjen genocid nad nesrpskim stanovništvo.

Fejzić je također komentarisao promjenu naziva ulica, kao i donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Već je očigledno da nema bošnjačkog jedinstva oko načelnika Srebrenice. Koliko će ovo raslojavanje pomoći da i jedan od probosanskih kanidata osvoji tu načelničku poziciju?

Naše raslojavanje koje traje mjesecima doprinijet će da sve teže dođemo do pobjede na lokalnim izborima. Na žalost, i prethodnih ciklusa je bilo više kandidata i teško ćemo doći do jednog kandidata. Dobio sam vijest da je SDP podržala mene kao nezavisnog kandidata.

Poznato je da vam razjedinjeni ne idu na ruku, brojke u smislu broja glasača, protukandidati, a oni koji vas ne podržavaju vam spočitavaju neke lične interese, a ne interese građana. Jesu li lični interesi važniji upravo od građana i svega onoga sa čim se suočavaju građani Srebrenice, prije svega Bošnjaci?

Nikada lični interes ne može biti iznad interesa Bošnjaka i Srebrenice. Nije trebalo doći do toga (da ima više kandidata). Ovo su mladi ljudi koji ne razumiju još te izborne cikluse. Pokušali su progurati lični interes ili interes pojedinaca, ali nadam se da ćemo ovih dana nadoknati tu štetu.

Kažete imate podršku brojnih udruženja, potpredsjednika RS-a Ćamila Durakovića, ali ne i Emira Suljagića koji vas je nazvao najvećom štetočina koje je pogodila Srebrenicu. Kako odgovarate na ove optužbe?

Nemam ja tu šta odgovoriti ako uzmete da Suljagić nije iz Srebrenice, nema ličnu iz Srebrenice i ne glasa ovdje. Ja se na to ne osvrćem. Bošnjak iz Bratunca se miješa u izborni proces u Srebrenici. Neka ne skuplja u Memorijalnom centru političke predstavnike. Mislim da je nanio veliku štetu.

Kako je nanio štetu?

Upravo je učestvovao u kriranju te politike koja je išla sa druge strane. Kad uzmete u obzir sve relevantne faktore vidi se da imam preko 80 posto, čak i 90 posto, podrške stanovništva Srebrenice. Na osnovu toga sam i krenuo u kandidaturu jer sam od njih dobio vjetar u leđa.

Vaš protukandidat Muhamded Avdić uputio vam je danas i otvoreno pismo. Oštro vas je kritikovao, kao i Ćamila Durakovića, i optužio da niste uradili ništa kao ne biste na izborima 2016. godine izgubili većinu skupštine Opštine Srebrenica i načelničko mjesto. Osjećate li se krivim za to i kako odgovarate na ove optužbe?

Prvo ne osjećam se krivim, a ovi koji samo kritikuju – oni ništa ne rade, a za njih je kriv svako ko nešto radi. Istina je da se mi svi trebamo izmiriti i kreirati uslove za bolji život.

Odakle sada to jedinstvo i podrška vama Ćamila Durakovića, ali i Alije Tabakovića, nakon tadašnjih optužbi na vaš račun da ste izdajnik i još niz uvreda koje su na vaš račun izrekli u tom periodu?

Poslije određenog vremena vidjelo se da nisam izdajnik i da smo nešto pozitivno uradili za Bošnjake u Srebrenici.

Upravo zbog takvih dešavanja i nejedinstva u bošnjačkom korpusu dogodilo se i to da su u Srebrenici promijenjeni nazivi ulica, koji je vaš komentar?

Ovi koji su protiv mene svojim radom su doprinijeli da dođemo do te situacije.

Da li bi ste se odrekli kandidature ako bi stav većine bio da bude neki drugi kandidat?

Ako bi me pozvali svi koji su me podržali onda bih razmislio i s njima napravio dogovor.

Milorad Dodik i načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić najavili su pokretanje inicijative za izmjenu naziva opštine Srebrenica. Hoće li isto biti i kao sa nazivim ulica? Koliko je realno da se ovo dogodi?

Kada se gledaju zakonski okviri to je realno. Ali to bi bilo pogubno za Bošnjake i Srebrenicu. Oni zbog Rezolucije hoće da izbrišu ime Srebrenica. Prije je bila priča da žele da Srebrenica postane mjesna zajednica Bratunca. Jedan od razloga moje smjene je bilo kada sam otkrio njihove razloge za tu odluku.

Na led-panelima širom bh. entiteta Republika Srpska objavljeni su lažni rezultati glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici 109:84. Šta je svrha ove kampanje koja se vodi iz Banjaluke?

Srbi imaju svoju mašineriju, propagandu, da dezinformacijama žele ubijediti svjetsku javnosti i sebe, da lažima brane svoje ciljeve. Srećom većina svijeta je to shvatila. Oni žele da drugog i drugačijeg podrede ili unište.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare