Regionalna advokatska komora kaznila Omara Mehmedbašića i izrekla mu javnu opomenu

Vijesti 24. okt 202418:06 0 komentara
F.Z./N1

Regionalna advokatska komora izrekla je sankcije u vidu javne opomene i novčane kazne od 100 KM Omaru Mehmedbašiću, advokatu Anela Bećirovića koji je optužen za femicid počinjen u novembru prošle godine.

Sarajevski otvoreni centar, Fondacija Cure/CURE Foundation i Ženska mreža podnijele su prijavu advokatskoj komori nakon spornih izjava kojima je Mehmedbašić opravdavao počinjeno nasilje ljubavlju optuženog prema žrtvi. On je, između ostalog, izjavio da će odbranu klijenta zasnivati na tome da je ubistvo počinjeno “kao kraj jedne ljubavne drame i da će dovesti svjedoke koji će potvrditi da je ubica volio svoju žrtvu.”

“Omerbašić je danas uputio javno izvinjenje jer je ‘’javnim istupom povrijedio shvatanja o femicidu i da se to više neće ponoviti.’’ Naglašavamo da na ovaj način nemamo namjeru prebaciti svu odgovornost na gospodina Mehmedbašića za stanje u društvu, niti amnestirati organe nadležne za pružanje zaštite žrtvi, naprotiv, naglašavamo važnost pravovremenog djelovanja policije, centara za socijalni rad, tužilaštva i suda. Želimo da skrenemo pažnju da i društvo, naročito javne ličnosti, snose dio odgovornosti i drago nam je što je Regionalna advokatska komora to prepoznala”, naveli su iz SOC-a.

Mehmedbašić komentarisao svoju spornu izjavu: Stavljaju mi se u usta riječi moga branjenika

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!