Rekord visine snijega u BiH u februaru – 296 centimetara!

Vijesti 19. feb 202417:51 0 komentara

Meteorolog Bakir Krajinović, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kazao je za N1 kako je rekord u visini snježnog pokrivača, za mjesec februar, izmjeren na meteorološkoj stanici na 2.067 metara i on iznosi 296 centimetara.

On je dodao kako nema pozitivne vijesti za one koji se raduju snijegu jer će i naredni period obilježiti iznadprosječne temperature zraka.

Snijeg će pasti ali u malim količinama, a to će biti popraćeno vjetrom koji se zove, kako je istakao Krajinović, neprijateljem snježnog pokrivača.

“Jutros na Bjelašnici je 50-ak centimetara snježnog pokrivača, a rekord za ovaj mjesec na našoj meteorološkoj stanici na 2.067 metara je 296 centimetara i to je jasan podatak koliko je ova zima i mjesec februar ispod prosjeka. Ono što očekujem kad je snijeg u pitanjau, tek krajem ovog mjeseca i početkom marta pasti će nešto malo snijega, ali ni blizu da popravi ovu situaciju”, kazao je meteorolog FHMZ-a.

Naveo je kako će sve to biti popraćeno vjetrom južnog pravca koji će dodatno pogoršati situaciju sa snježnim pokrivačom s obzirom da je taj tip vjetra najveći neprijatelj snježnog pokrivača.

“Dakle, ništa pozitivno za one koji skijaju”, zaključio je Krajinović za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!