Ročište o pritvoru Memiću: Osumnjičeni zaplakao, neće više biti ambasador

Vijesti 12. maj 202317:25 2 komentara
N1/F.Z.

U toku je ročište o prijedlogu Tužilastva za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke i krivotvorenja dokaza te bojazni od ponovljenog krivičnog djela, kako su navele postupajuce tužiteljke za uhapšenog Senaida Memića , bivšeg načelnika Ilidže i ambasadora BiH u Maleziji.

One su tokom svog izlaganje ukazale na konstantne prijetnje kojima su zaposleni u Opštini Ilidža bili izloženi, tokom izdavanja nezakonitih dozvola u slučaju tri objekta.

Ukazano je i na to da su inspekcijske kontrole stoga bile nepotpune. Stoga je prijedlog mjere o jednomjesečnom pritvoru koju Tužilastvo traži potpuno opravdano, prema njihovim riječima, a imajući u vidu ranije istupe Memića, gdje su svjedoci izjavili da su bili izloženi prijetnjama, te su usred straha za vlastitu egzistenciju morali da postupaju po njegovim uputstvima i izrađivati nezakonite akte, zbog straha od gubitka posla.
S druge strane, odbrana ističe njegovu ulogu profesora na Poljoprivednom fakultetu, “karijeru bez mrlje” koja je kasnije krunisana funkcijom ambasadora BiH u Maleziji. Navode da se funkcije načelnika odrekao dobrovoljno, a ne zbog straha da ne bi dobio podršku na izborima.

Odbrana pobija da je Memić nanio štetu stanovnicima Ilidže jer je budžet kako kažu povećan pet puta, a od ugovora o ustupanju parkinga Brajloviću svake godine u budžet je inkasirano 130.000 KM. S tim u vezi navode i da nijedan investitor nije ostao dužan Opštini Ilidža.
Odbrana predlaže mjere zabrane, oduzimanje ličnog i diplomatskog pasoša ili kućni pritvor. Memić prema njihovim riječima ne namjera biti ambasador u Maleziji. Sve je kažu politički motivisano, to je demonstracija sile nove vlasti.

Odbrana je pozvala sudiju da bude obiektivna i ne uzima u obzir ni navode medija.
Na kraju su priložili dokumentaciju o zdravstvenom stanju navodeći da ima tri bajpasa, šest stentova, probleme s vidom, te aneurizmom stomačne aorte.

U svom izlaganju Memić je ukazao na svoju porodicu i njen ugled tokom godina. Pustio i suzu, kaže neće se sakrivati i bježati. Kaže da jeste odgovoran na neki način ali odnos Sadajeva prema Ilidži, o šupljim pričama o trovanju vode, o vraćanju arsenika u bunare, sve su to priče koje je kaže trpio na svojoj koži.

Odluka Suda o pritvoru biće donesena u narednih 24 sata.

Advokat osumnjičenog Amir Hadžić je poručio da Memić ni po jednoj tački optužnice nije kriv.

Senaid Memić se tereti da je tokom mandata od 2013. do polovine 2017. godine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak group te parking Općine Ilidža koji je dat na korištenje UO “Brajlović”.

Funkciju načelnika općine Ilidža Memić je obavljao od 2011. godine do 2020. godine.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare