Rosensaft pozvao Amerikance na “front protiv Trumpa”: Zastrašujuće podsjeća na Mussolinija

Vijesti 23. okt 202421:08 0 komentara
Ron Adar / Zuma Press / Profimedia

Menachem Z. Rosensaft, profesor prava na Univerzitetu Cornell i predavač na Univerzitetu Columbia upozorava uoči predsjedničkih izbora u SAD-u na "zabrinjavajuće sličnosti između bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i Benita Mussolinija" samo nekoliko sedmica uoči izbora u SAD, za koje mnogi vjeruju da će odlučiti budućnost američke demokratije.

U novom članu, Rosensaft analizira trenutno političko raspoloženje u SAD-u i povlači paralele između Trumpovog mogućeg drugog mandata i Mussolinijevog uspona na apsolutnu vlast u Italiji.

On upozorava na Trumpovu spremnost da koristi vojsku za političke ciljeve, podsjećajući na njegove nedavne izjave u kojima je najavio mogućnost korištenja Insurrection Acta iz 1807. godine protiv političkih protivnika, uključujući prominentne ličnosti poput Nancy Pelosi i Adama Schiffa.

Insurrection Act iz 1807. je zakon koji predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država daje ovlasti da koristi oružane snage za suzbijanje pobuna, pobuna ili nasilnih nemira unutar zemlje.

Prema ovom zakonu, predsjednik može rasporediti vojsku ili Nacionalnu gardu unutar granica SAD-a kako bi vratio red u slučaju kada vlasti pojedinih saveznih država ne mogu ili ne žele suzbiti nasilje, ili kada se ustanovi da ustavni poredak zemlje trpi ozbiljnu prijetnju.

“Mussolini je koristio policiju da hapsi komuniste, socijaliste i anarhiste, dok su njegovi crnokošuljaši terorisali talijansku javnost. (…) Trump je već pokazao da nema nikakve prepreke u korištenju nasilja ili prijetnji protiv svojih političkih neprijatelja”, piše Rosensaft u novoj kolumni za Newsweek, referirajući se na Trumpovu podršku učesnicima nereda 6. januara 2021. godine.

Rosensaft je također pozvao Amerikance da budu oprezni i “prepoznaju ozbiljne opasnosti koje Trumpov povratak na vlast donosi”:

“SAD u 2024. nije Italija u 1924., ali povijesne lekcije Mussolinijeve vladavine i Hitlerovog uspona ne smijemo zanemariti”, dodao je pozvavši na široki front protiv Trumpa, te je u tom kontekstu referirao se i na republikanske ličnosti poput Liz Cheney, Adama Kinzingera i Mikea Pencea, koje su se javno distancirale od Trumpa.

Rosensaft, osim što je u Americi istaknuti pravni stručnjak i akademik, u Bosni i Hercegovini predstavio se i kroz rad na Muslimansko-jevrejskoj nicijativi za mir, koju je potpisao zajedno s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Huseinom ef. Kavazovićem, u Srebrenici. Tom prilikom je istaknuto kako potpisani dokument ima za cilj ne samo prevazilaženje historijskih rana već i jačanje zajedničkih napora na unapređenju mira, pravde i pomirenja između muslimanskih i jevrejskih zajednica širom svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!