Rosensaft za N1: Molim Bošnjake da razumiju Jevreje, Hamasovci su kao četnici!

Vijesti 04. nov 202312:56 8 komentara
F.Z./N1 (M. Rosensaft at commemoration for Srebrenica genocide victims/ M.Rosensaft na komemoraciji zrtvama genocida u Srebrenici)

Menachem Z. Rosensaft, dugogodišnji visoki zvaničnik Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC), sin preživjelih holokausta i ugledni profesor prava govorio je za N1 o ratu Izraela i Hamasa te eskalaciji sukoba nakon 7. oktobra, osvrnuvši se na moguća rješenja aktuelne krize.

Ugledni advokat, glavni savjetnik emeritus krovne organizacije jevrejskih zajednica diljem svijeta sa sjedištem u New Yorku uputio je apel ljudima u BiH, posebno Bošnjacima, za suosjećanje sa civilnim žrtvama, ali i na neophodnost osude Hamasa, kojega smatra genocidnom terorističkom organizacijom.

Rosensaft koji je predvodio delegaciju Kongresa u posjeti Srebrenici u julu ove godine, rekao je da on, kao dokazani prijatelj Bošnjaka, moli ovaj ovaj narod razumijevanje i suosjećanje sa Jevrejima i izraelskim narodom u odbrani od Hamasa koji ima genocidne namjere prema njima, što je – kako smatra – objelodanjeno u njihovoj povelji, a i masakru od 7. oktobra.

Nadalje, on pojašnjava namjeru Hamasa u eliminaciji Jevreja:

“Imam duboko suosjećanje i osjećam bol za svaku palestinsku civilnu žrtvu u Gazi”, kaže Rosensaft za N1, dodajući, međutim, da “Izrael nema izbora nego eliminirati Hamas.”

Nekoliko sedmica nakon napada Hamasa 7. oktobra, u kojem je poginulo više od 1400 Izraelaca, Rosensaft napominje da je “Hamas genocidna teroristička organizacija” i da “o tome ne može biti rasprave”.

Namjera Hamasa je eliminirati Jevreje od, kako sami kažu, rijeke Jordana do Sredozemnog mora i to je, istaknuo je, definicija genocida.

“To ne znači da Hamas predstavlja palestinski narod. Ne. A to ne znači da Hamas djeluje u ime palestinskog naroda u cjelini”, istaknuo je.

U decembru 1988. Menachem je bio jedan od pet američkih Jevreja koji su se u Stockholmu sastali s Yasserom Arafatom i drugim čelnicima Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), na poziv tadašnjeg švedskog ministra vanjskih poslova Stena Andersona. Sastanak je rezultirao prvim javnim PLO-ovim priznanjem Izraela kao države na Bliskom istoku.

‘Podržavanje prava Palestinaca legitimno uz osudu Hamasa’

Komentirao je propalestinske demonstracije u BiH:

“Kada čujem ljude na demonstracijama u Sarajevu i drugdje kako izražavaju zabrinutost za palestinske civile u Gazi”, kaže Menachem, “ne čujem nikakvu zabrinutost za izraelske Jevreje koje je Hamas pobio 7. oktobra, niti bilo kakvu osudu Hamasovog divljaštva. To je za mene ozbiljan problem.”

Rosensaft: Ako zaboravimo Srebrenicu i njene žrtve naše će duše postati kamen

Upitan kako bi razlikovao propalestinske demonstracije i skup podrške Hamasu, jer se, kako je reporter N1 podsjetio, solidarnost u BiH dominantno odnosi na suosjećanje s Palestincima, a ne s Hamasom, odgovorio je:

“Podržavanje palestinskih prava je legitimno, naravno, kao i izražavanje zabrinutosti za palestinske civilne žrtve u Gazi. Ali to se nakon 7. oktobra više ne može činiti u vakuumu, bez odbacivanja i osude Hamasa. Oni koji odlaze na propalestinske demonstracije u Bosni moraju jasno i nedvosmisleno osuditi brutalna Hamasova ubojstva izraelskih civila, uključujući žene, djecu, dojenčad i starce, kao što osuđuju i genocid u Srebrenici. Moraju jasno reći da nedvosmisleno osuđuju silovanja izraelskih žena i djevojaka od strane Hamasovih terorista, kao što su osuđivali silovanja bošnjačkih žena i djevojaka od strane bosanskih srpskih četnika u Foči i drugdje. U protivnom će njihova šutnja biti s pravom tumačena kao podršku Hamasu, a to je nedopustivo”, rekao je Rosensaft za N1.

Rosensaft je objasnio koji je recept za budućnost, ali i upozorio na onaj koji vodi u katastrofu.

“Mir i miran suživot – doista, svaka nada za budućnost koja nije utemeljena na mržnji i beskrajnom nasilju, traži prepoznavanje i suosjećanje za ljudskost drugoga. Također iziskuje nedvosmisleno odbacivanje i osudu zla. I političari, vjerski lideri, kao i rulja koja veliča Hamas zabrinuti su samo za palestinske civile u Gazi, ali ne mare za jevrejske civile niti imaju imalo suosjećanja za njih – uključujući žene, djecu, dojenčad i starce – koje je Hamas divljački pobio. Takvi poručuju svijetu da ne žele mir, ne žele toleranciju, ne žele pronaći put za suživot Izraelaca i Palestinaca jedni uz druge. Sve što žele je uništenje Izraela i smrt izraelskih Jevreja. Takav stav je recept za katastrofu”, rekao je Rosensaft.

Jasno je rekao da se začarani krug mržnje i ubijanja ne može tolerirati:

“Osjećam isto prema jevrejskim doseljenicima koji čine nasilje protiv palestinskih civila kao i prema Palestincima koji su uključeni u terorizam ili nasilje protiv izraelsko-jevrejskih civila. To nije dopustivo”, rekao je za N1.

Opisao je sukob između Izraela i Palestine kao sukob dva prava, a ne između ispravnog i pogrešnog. Smatra da i jedni i drugi imaju svoje legitimne pozicije.

“Izrael ima apsolutno pravo postojati u sigurnosti. Palestinci imaju, po mom mišljenju, apsolutno pravo na vlastitu državu i život u sigurnosti uz Izrael”, rekao je ugledni njujorški odvjetnik, dodajući, međutim, da to ni pod kojim uvjetima ne uključuje nastavak postojanja Hamasa kao prijetnje Izraelu.

Hamas se, objasnio je Rosensaft, protivio pregovorima između PLO-a i kasnije palestinskih vlasti s Izraelom, a njegova povelja “poziva na uništenje države Izrael”.

Veza između četničkog pokreta i ideologije Hamasa

U nekoliko navrata tijekom razgovora za N1 Rosensaft je napravio usporedbu između Hamasa i četništva, povlačeći paralelu između ideologija Hamasa i onoga što je četnički pokret radio u BiH tijekom rata devedesetih. Na temelju toga podršku Hamasu na propalestinskim skupovima u BiH smatra licemjernom.

“Ponavljam da Hamas nije palestinski narod, već Hamas iskorištava Palestince u Gazi za svoje ciljeve. Hamas se krije iza civila na isti način na koji se Adolf Hitler u svom bunkeru u Berlinu skrivao iza civila koji su u to vrijeme živjeli u Berlinu”, naglasio je dodavši podržavanje Hamasa predstavlja podršku ubojstava i pokolja civila, žena, djece, i tu ne može biti dvosmislenosti.

Rosensaft se u nastavku osvrnuo na usporedbu aktualnih događanja na Bliskom istoku s onim što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine, točnije na pokušaje stavljanja znaka jednakosti između stradanja Bošnjaka i Palestinaca.

“Srebrenica je bila genocid gdje su nenaoružani muškarci i dječaci hvatani na nišanu i strijeljani”, rekao je, dodavši da je Izrael dao vremena, dvije sedmice, da ljudi iz grada Gaze i južnog dijela Pojasa Gaze odu.

“To nisu usporedive situacije. Ne želim reći da Palestinci u Gazi danas ne pate, ali Izrael nema namjeru uništavanja palestinskog naroda”, zaključio je u razgovoru za N1.

Dvije države kao rješenje sukoba

Na kraju sukoba mora postojati rješenje koje će uzeti u obzir prava Palestinaca i koje će Izraelu i Palestincima dati pravo da postoje jedni uz druge, istaknuo je.

Govoreći o mogućim rješenjima problema, jasan je – to su dvije države.

“Palestina, kao politički entitet, crpi svoj legitimitet iz potpuno istog glasovanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda 29. novembra 1947. kao i država Izrael”, podsjetio je Rosensaft.

“Dakle, što se mene tiče, a nisam jedini, konačni cilj i eventualno rješenje sukoba morat će biti dvije države. Realnost je da Palestina ne može i neće nestati s mape jer milijuni Palestinaca žive na Zapadnoj obali, a nekoliko milijuna Palestinaca živi u Gazi, sada u vrlo teškim uvjetima. I svi se moraju imati čemu radovati”, rekao je.

Prema njegovim riječima, rješenje mora postojati. Ali, ne može uključivati Hamas. Također odbacio je ideju o nekakvoj federaciji kao neodrživu.

“Neka vrsta federalne države funkcionira u Švicarskoj, ali nije funkcionirala u Jugoslaviji i vjerojatno neće funkcionirati ovdje”, ustvrdio je. “Cilj je prvo eliminirati mržnju i nasilje i shvatiti da se oni koji se bave mržnjom i ubijanjem ne mogu tolerirati.”

Rosensaft, istaknuti član američke jevrejske zajednice, oštro je odbacio tezu Jevrejskog glasa za mir, ljevičarske aktivističke organizacije koja promiče oslobođenje Palestinaca i koja tvrdi da je ono što se sada događa u Palestini čin genocida .

“Ne vjerujem da samoobrana i pravo na samoobranu rezultiraju genocidom”, istaknuo je, međutim, dodavši kako “svi razumijemo da ima civilnih žrtava”, ali da to nije kategorija genocida.

Ne možete se boriti protiv islamofobije ako se ne borite protiv antisemitizma

Govoreći o antisemitizmu koji dolazi kao posljedica aktualnih događanja na Bliskom istoku, upozorio je na slučajeve prijetnji jevrejskim studentima u svijetu iako nemaju nikakve veze s Izraelom.

“To je nedopustivo i tome treba stati na kraj i to moraju osuditi svi počevši od muslimanskog vjerskog vrha. Jer ne možete se boriti protiv islamofobije ako se ne borite protiv antisemitizma. Ne možete se boriti protiv homofobije ako se ne borite protiv antisemitizma i islamofobije. Mržnja počinje riječima, genocid i zločini protiv čovječnosti počinju prijetnjama i dehumanizacijom drugoga, a nažalost znamo da to završava u Auschwitzu, završava u Srebrenici, završava na onome što se dogodilo 7. oktobra”, istaknuo je.

Rosensaft je ove godine bio na čelu delegacije Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC) na komemoraciji i ukopu posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici. U blogu koji je objavio nakon posjeta, Rosensaft je izrazio čvrsto uvjerenje da svi prošli i sadašnji užasi – Auschwitz, Srebrenica, Bergen-Belsen, Kigali, Bucha – treba da budu integrirani u svijest svijeta, te da tako možemo imati šansu nadvladati sile mraka, netrpeljivosti, antisemitizma, rasizma, islamofobije, ksenofobije, homofobije i mržnji koje prijete čovječanstvu u cjelini.

‘Molim Bošnjake da nas razumiju’

“'Nikad više’ ne znači i ne može se dopustiti da znači nikad više samo za Jevreje. To znači nikad više nikome, nijednom narodu, nijednoj manjini. Nećemo stajati po strani – ne možemo stajati po strani – kada bilo koja skupina, bilo koja manjina bude žrtva, proganjana, potlačena ili ubijena. Zato je naša delegacija WJC-a otputovala u Potočare i zato smo se 10. i 11. jula pridružili bošnjačkom narodu u obilježavanju žalosti za žrtvama genocida u Srebrenici”, kazao je tada.

Danas traži razumijevanje Bošnjaka.

“Mislim da sam godinama dokazao da sam prijatelj bošnjačkog naroda, izuzetno ga cijenim, poštujem, razumijem njegovu bol i potpuno suosjećam. Ali, molim i Bošnjake da nas razumiju”, kazao je.

Lako je osuditi genocid u Auschwitzu, jer se dogodio u prošlosti i počinitelja više nema, a žrtve su mrtve, smatra on.

“Na naše poistovjećivanje s boli Srebrenice mora se uzvratiti razumijevanjem boli prouzročene 7. oktobra, te se stoga odbacivanje četništva Mladića ili Karadžića mora moralno izjednačiti s potpunim odbacivanjem Hamasa i onoga što počinili su 7. oktobra”, dodao je.

Vraćajući se izraelsko-palestinskom pitanju za posljednju misao, rekao je:

“Postoji nada i definitno postoji moguća budućnosti, ali sve to – žao mi je što moram reći – mora pričekati dok rat ne završi. I u ovom konkretnom slučaju, nažalost, definicija pobjede za Izrael je eliminacija Hamasa kao prijetnje kao što je definicija pobjede za saveznike u Drugom svjetskom ratu bila eliminacija nacističke Njemačke kao prijetnje čovječanstvu.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare