Rosensaft za N1: Ne očekujem da generacija Mladića, Karadžića i Dodika promijeni svoj stav, Rezolucija je “zakasnila”

Vijesti 16. jul 202417:38 0 komentara
N1

Kada će u BiH prestati vrijeđanje žrtava i negiranje zločina i genocida? Jesu li još žive genocidne ideologije na ovim prostorima? Kada će prestati iskrivljavanje istine ili gubitak sjećanja na brojne zločine. O važnosti historijskih činjenica te koje su najbolje prakse iz drugih zemalja iz ovog konteksta koje se mogu primijeniti u BiH - razgovarali smo sa Menachemom Z. Rosensaftom, bivišim potpredsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa.

“Rezolucija je prilično zakasnila”

Menachem Rosensaft, bivši potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, govorio je prije svega o UN-ovoj Rezoluciji o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Rezolucija je prilično zakasnila i bilo je ključno da se desi u UN-u s obzirom da je UN taj koji je iznevjerio srebreničke žrtve jer su Srebrenicu proglasili sigurnom zonom. Međunarodna zajednica je ovim priznala svoju odgovornost. Ceremonija je bila dostojanstvena i primjerena i nadam se da će zaustaviti napore pojedinaca, poput Dodika, da negiraju razmjere i uticaj genocida u Srebrenici. Imao sam privilegiju da budem jedan od onih koji su tvrdili da se Rezolucija treba usvojiti zbog žrtava, ali još više zbog preživjelih i budućnih generacija. Bitno je da osobe preživjele genocid znaju da je njihova tragedija priznata. To će pomoći u daljem obrazovanju i vjerujem da će doprinijeti procesu pomirenja. Mislim da UN nije imao izbora, jer UN nisu institucija, već kao zajednica država i konačno su nakon 20 godina priznali da su žrtve ukopane u Potočarima zaslužile da ih se sjećamo ne samo u Potočarima ili BiH, već i na međunarodnom nivou”, rekao je Rosensaft u Danu uživo.

Dodao je i da želi “posebnu počast odati Emiru Suljagiću i njegovim kolegama u Memorijalnom Centru”.

“Oni su se pobrinuli da Srebrenica bude zapamćena i vodili su borbu protiv negiranja genocida”, rekao je

Nada se novim generacijama koje će se udaljiti od Dodika

Komentarisao je i negiranje genocida i narativ koji dolazi iz Republike Srpske i Srbije.

“Tragično, ne samo žalosno, je da 29 godina nakon genocida postoje oni koji veličaju počinioce. Tragično je i žalosno je što imamo murale u RS-u i Srbiji kojima se veliča Mladić. To je kao da recimo danas imamo murale u Njemačkoj koji veličaju Hitlera. Nadam se da će doći nova generacija bosanskih i srpskih intelektualca, vjerskih lidera i hrabrih političkih ličnosti koji će se okrenuti i udaljiti od Dodika i koji će se okrenuti zajednici sa Bošnjacima i bosanskim Hrvatima, a to se može ostvariti samo ako se prizna ono što se desilo u prošlosti. Dodik i drugi u RS-u su već pod sankcijama SAD-a, da li će EU i druge države odlučiti da urade isto, nije u okvirima mojih kompetencija. Važno je da vlade i države izoluju svakoga ko negira srebrenički genocid, isto tako kao što treba izolovati svakoga ko negira holokaust. To je jednostavno moralna obaveza. Ključno je da ljudi znaju za genocid u Srebrenici, uključujući i ljude izvan BiH, kako ovo ne bi postalo lokalno pitanje između Banja Luke i Sarajeva, već moralno pitanje. Ne očekujem da generacija Mladića, Karadžića, pa čak i Dodika promijeni svoj stav, ali se nadam da će naredna generacija priznati sve to i promijeniti stav”, kazao je Rosensaft za N1.

Podsjetio je na potpisivanje Muslimansko-jevrejske mirovne inicijative.

“Živimo u vremenu porasta nacionalizma. Ključno je pronaći saveznike, ljude dobre volje da pokušaju stvoriti saveze. U januaru smo Reisu-l-ulema Husein Kavazović. i ja izdali jedan skup principa za jevrejsko-muslimanski dijalog. Možda je vrijeme i na vjerskom i na univerzitetskom nivou da se srpski i bošnjački lideri okupe i predvode taj put. Važno je pronaći one koji su spremni da prekinu tu mržnju i nasilje iz prošlosti, ali to se mora uraditi na tom nivou. Ako očekujemo da vlade i ljude u političkim krugovima da promjene svoj svijet, mislim da je to nerealno.”

Osuda napada na Andrlea

Osvrnuo se i na navodne prijetnje Amira Kabirija upućene predsjedniku jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva “La Benevolencija”. #related-news_1

“Mislim da su prijetnje za svaku osudu, a gospodinu Kabiriju se treba reći da ako slijedi ciljeve koji idu ka sukobljavanju, uvredama i napadima, to neće uspjeti i nije produktivno. Vladimir Andrle je osoba najvećeg moralnog integriteta, neko ko je posvećen spajanju zajednica. On je upravo tip lidera kojeg jevrejska zajednica treba u BiH, kao nasljednika, ambasadora Jakoba Fincija. Napadi na njega su jednostavno vrijedni osude i odvratni su. Kažem to kao neko ko nikada nije upoznao gospodina Kabirija, ali mi se čini da se on usklađuje sa etničkim interesima koji dolaze iz Mostara i da on pogrešno vjeruje da to što je predsjednik fudbalskog kluba u Mostaru da mu to daje kredibilitet da se bavi napadima na izabrano liderstvo bosanske jevrejske zajednice. Ponašanje gospodina Kabirija manje-više spada u istu kategoriju kao ponašanje gospodina Dodika. To uključuje maltretiranje, napade i nastojanje da nametne svoje mišljenje bez preuzimanja bilo kakve odgovornosti za uticaj na jevrejsku zajednicu i odnose te i bošnjačke zajednice koji se moraju održavati”, istakao je.

Dodao je da su “to zajednice koje su zajedno živjele stotinama godina i međusobno se podržavale”.

“Upravo Vladimir Andre i Emir Suljagić će biti budućnost ove dvije zajednice. Oni su ti koji mogu iskovati odnose. Reisu-l-ulema je također taj koji može iskovati ove odnose.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!