RSE: Dodik prijavom protiv sebe šalje poruku “ne možete mi ništa”

Vijesti 30. jun 202315:13 3 komentara
F.Z./N1

Podnošenjem prijave bh. Tužilaštvu protiv samog sebe je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske želio poslati poruku kako on “ima apsolutnu političku hegemoniju nad pravosudnim sistemom" i kako bi potvrdio u kojoj mjeri je BiH “zarobljena država, izjavili su analitičari za Radio Slobodnu Evropu (RSE).

Pošto još niko iz Federacije BiH to nije uradio, odlučio sam da danas podnesem prijavu Tužilaštvu BiH protiv Željke Cvijanović, Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i protiv sebe jer smo podržali donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Republici Srpskoj“, poručio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prijavu sam podnio i protiv svih narodnih poslanika koji su glasali za usvajanje Zakona, kao i protiv svih potpisnika peticije akademske zajednice kojom su izrazili nezadovoljstvo radom Ustavnog suda BiH”, naveo je Dodik u objavi na Twitteru.

Iz Tužilaštva BiH kazali su za Radio Slobodna Evropa da nemaju više informacija s obzirom na to da je Dodik objavio da je tek podnio prijavu.

Nismo zaprimili navedenu prijavu. Kada stigne, bit će putem CMS sistema dodijeljena u rad tužiocu, koji će donijeti odluku“, naveli su iz Tužilaštva BiH, kako prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske je 27. juna po hitnom postupku usvojila Zakonu o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda na teritoriji Republike Srpske. Zakon bi mogao stupiti na snagu do kraja augusta, nakon što prođe proceduru u drugom domu, Vijeću naroda RS-a i nakon što ga potpiše predsjednik RS-a. Predstavnici iz entiteta Federacije BiH i međunarodne zajednice su ocijenili da se radi o “udaru na Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH”, te su pozvali OHR i Tužilaštvo BiH da reagiraju, s izuzetkom Rusije koja je podržala taj zakon.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, ovo nije prvi put da Dodik prijavljuje samog sebe državnom tužilaštvu, s obzirom daj e prije osam godina također podnio krivičnu prijavu protiv sebe nakon optužbi opozicije za organizirani kriminal.

Advokat Vlado Adamović ocijenio je za RSE da je podnošenje krivične prijave, zbog donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, prilika da se “konačno utvrdi da li je to što Dodik radi krivično djelo ili ne“.

U svakom slučaju, to će pomoći da Tužilaštvo BiH konačno preispita te radnje sa aspekta Krivičnog zakona BiH. Iako to izgleda pomalo čudno, inicirat će Tužilaštvo da da svoj sud o tome. U biti, svejedno je ko je podnio prijavu, da li sam Dodik ili neko drugi, ali to obavezuje Tužilaštvo da donese odluku“, istakao je Ademović.

Dao je Tužilaštvu BiH šlagvort i rekao: ‘Ja sam se prijavio, pa odlučite šta ćete’. Valjda je toliko siguran da čini nešto što nije krivično djelo, pa zbog toga to i radi i hoće odluku Tužilaštva“, istakao je.

Prema mišljenju Adamovića, Tužilaštvo ne prati društveno-političke prilike na odgovarajući način u vrijeme kada se situacija sve više komplikuje.

“Skoro nikakve šanse da djeluje pravosuđe”

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić je za RSE rekao da je Dodik napravio ovaj potez kako bi “potvrdio u kojoj mjeri mi živimo u jednoj zarobljenoj državi“.

Dakle, jasno je da su male skoro nikakve šanse da na osnovu te prijave djeluje pravosuđe u našoj zemlji. Imamo paraliziranu i sudsku vlast, a pod njegovom kontrolom je i izvršna i zakonodavna vlast. Dakle taj čovjek želi pokazati u kojoj mjeri on raspolaže i upravlja svim političkim procesima u BiH, što jeste slučaj u posljednjih desetak godina“, ocijenio je Mujkić.

On je dodao da je Dodik zapravo na ovaj način poslao poruku “ne možete mi ništa“.

Upravo to je poruka i što je najgore ne možemo ništa i upravu je i zato to i radi. To je primitivno a istovremeno i simptom koji se mora liječiti”, rekao je Mujkić, te istakao da prvesntveno smatra da su predstavnici međunarodne zajednice “zakazali u ovom svemu” i da je poznato da “BiH ne može još u svemu biti suverena punom kapacitetu“.

Dodikov potez je prokomentarisao i dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo, koji smatra da je njegova poruka da “on ima apsolutnu političku hegemoniju nad pravosudnim sistemom“.

Svjestan je da je tužilaštvo ključ u njegovom procesuiranju i da glavni tužilac i Tužilaštvo nisu neovisni od Dodika i njegove političke koalicije“, rekao je Turčalo.

Također smatra da se radi o poruci usmjerenoj njegovim političkim partnerima u Federaciji BiH da je zapravo on taj koji određuje pravila igre.

Pokazuje im da oni nemaju neke elementarne hrabrosti kada se radi zapravo o korištenju institucija države u suprotstavljanju njegovom rušilačkom pohodu odnosno njegovom puzajućem državnom udaru“, zaključio je.

Nije prvi put

RSE podsjeća da je Dodikov sin Igor Dodik u februaru 2017. godine podnio krivičnu prijavu protiv sebe da je “kao saučesnik i saradnik Milorada Dodika učestvovao u organizaciji i provođenju referenduma o Danu Republike Srpske”, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Također je protiv Dodika podneseno više krivičnih prijava po raznim osnovama, a jedna od njih odnosi se na kupovinu vile na beogradskom Dedinju. I u tom slučaju je Dodik pozivao je Tužilaštvo da podigne optužnicu.

Više krivičnih prijava je također podneseno protiv Dodika nakon što u julu 2021. godine bivši visoki predstavnik kriminalizirao negiranje genocida i ratnih zločina. Među tim prijavama je i jedna koju je podnio on sam protiv sebe.

Nijedna optužnica protiv Dodika nije podignuta i potvrđena, navodi RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare