Rupa u budžetu RS sve veća: Upitna sposobnost zaduživanja zbog ekonomskih sankcija

Vijesti 13. jul 202419:02 1 komentar
N1

Dok je suočena sa pitanjima o stanju u budžetu, dugovanjima, nedostatku novca, Vlada Republike Srpske hvali se rekordnim prihodima, većim platama i penzijama te dobroj ekonomskoj situaciji. Da nema razloga za brigu i paniku, vrlo često poručuju sa političkog vrha u RS. No, rupa u budžetu je sve veća.

Plate dobre, penzije još bolje, pojedine isplaćene ranije, veće nego prethodne godine – o ekonomskim uspjesima raspravu o budžetu za 2023. godinu u RS otvorila je ministrica finansija Zora Vidović.

“Budžetski prihodi su veći od tekućih rashoda za 399 miliona što uvijek ukazuje na kondiciju budžeta, znači ukazuje na to da budžet RS nije u lošem stanju. U ovoj 2023-oj godini, više smo isplatili duga nego što smo se zadužili”, kaže Vidović.

Izneseni izvještaj naišao je na komentare i pitanja pojedinih poslanika.

“Trebalo je uvesti diferencijalnu stopu PDV-a, npr. na dječje proizvode, na mlijeko, hljeb, žitarice, jaja i da su to konkretne mjere pomoći našim sugrađanima”, smatra Ognjen Bodiroga, poslanik SDS-a u NSRS.

Narodni poslanik Slaviša Marković ukazao je i na dugovanje javnih preduzeća u RS.

“Ne govorimo samo o javnom dugu i ukupnom dugu generalno Vlade RS, pogledajte sada strukturu zaduženja koje je bilo u prošloj godini, a koje se odnosi na javna preduzeća u RS. Sve to zajedno kada saberemo dolazi do novih dugovanja u iznosu od negdje oko 180 miliona maraka gdje je Vlada RS bila garant za njihova kreditna zaduženja”, dodaje.

Na ukupan dug od šest milijardi maraka, zaduženja RS u ovoj godini biće za još jednu milijardu. Od toga 810 miliona na ino tržištu.

No, one se još uvijek traže zbog zatvorenih međunarodnih vrata. Tihe ekonomske sankcije na snazi su zbog politike koju vode vladajući. Sposobnost zaduživanja – upitna.

“RS i Milorad Dodik se nalaze u velikim finasijskim problemima i on sam i entitet RS i ono što se kaže svaka marka dobro dođe”, ističe novinar i politički analitičar Faruk Kajtaz.

Pa i iz Srbije. Pronalazi li spas od finansijskog kolapsa, i začeplja li budžetske rupe RS “slanjem” obveznica preko Drine – istraživao je portal “Capital”.

“Mi smo, kada je u pitanju banka Poštanska štedionica, upravo objavili jedan tekst koji smo radili sa novom ekonomijom da je preko Poštanske štedionice Srbija, koja je većinski vlasnik, kupila na desetine milona evra vrijedne obveznice RS i na taj način direktno pomagala budžet RS prethodnih godina”, pojašnjava Siniša Vukelić, urednik portala.

No, da li će banke Srbije nastaviti da kreditiraju RS zbog američkih upozorenja, predsjednica NS Srbije i bivša premijerka Ana Brnabić – neodređena.

“To je odluka izvršne vlasti, dakle Republike Srbije. Ja sad u ovom trenutku stvarno ne mogu da govorim šta će govoriti i raditi izvršna vlast, ja više nisam predsjednica Vlade RS, vjerujem da će izvršna vlast, odnosno Vlada Srbije da radi ono što je najbolje u interesu Republike Srbije, srpskog naroda i svih naših građana”, poručila je.

Građana koji očekuju rast plata i penzija, a ne rastuću inflaciju i probleme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare