SABNOR: Mi, antifašisti Bosne i Hercegovine, nemamo pravo na šutnju

Vijesti 12. maj 202107:57 > 08:01 4 komentara
RTS/Screenshot

Nakon sramnog izjednačavanja Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Jugoslovenske vojske u otadžbini, odnosno stavljanja u istu ravan Josipa Broza Tita i Draže Mihailovića i njihovog doprinosa u antifašističkoj borbi, na akademiji organizovanoj u Beogradu u povodu 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, mi, antifašisti Bosne i Hercegovine, nemamo pravo na šutnju, naveli su iz SABNOR BiH.

“Tim više što je tom sramnom činu prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te svojim istupima podržao takav revizionizam istorije i istorijskih činjenica. Najoštrije osuđujemo takvo predstavljanje naše domovine, te tražimo od Parlamentarne skupštine BiH da o ovom pitanju, po hitnom postupku, zauzme stav”.

Kako navode u reakciji, traže od Prdsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je zaduženo za vođenje vanjske politike, da informiše građane “na kojem državnom organu je donesena odluka o izjednačavanju četničkog i partrizanskog pokreta”.

“Ako takve odluke nema, tražimo od pravosudnih organa BiH, ali i Parlamentarne skupštine BiH da preduzmu sve zakonske mjere kako bi se svi, bez obzira na kojoj funkciji bili, koji na ovakav način sramote državu, adekvatno sankcionisali i uklonili iz javnog prostora. U protivnom ne ostaje nam ništa drugo nego da pozovemo narod u odbranu domovine i njenog najčasnijeg dijela istorijskog naslijeđa.  Istovremeno, pozivamo sve antifašiste iz država nastalih raspadom Jugoslavije, da se udruženi, baš onako kako su bili udruženi Titovi partizani, zajedno suprotstavimo avetima povampirenog neofašizma, koji je digao glavu, i sasječemo ga u korjenu. Budimo dostojni onih čija djela baštinimo!  Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, stoji u reakciji  SABNOR-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare