Sadik Selimović: Ove godine će biti ukopano najmanje devet žrtava genocida u Srebrenici

Vijesti 23. maj 202421:18 0 komentara
F.Z./N1

Sadik Selimović iz Instituta za traženje nestalih osoba za N1 je govorio o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici danas u Generalnoj Skupštini UN-a, ali je i potvrdio da će ove godine 11. jula u Potočarima biti ukopano devet posmrtnih ostataka žrtava.

“Normalno da smo bili zabrinuti, zadovoljan sam i ponosan na stanovnike Srebrenice kako su sa mirnoćom prihvatili sve, danas sam stekao dojam da ima nade u suživot”, naveo je.

Selimović je kazao da je razočaran u one zemlje koje nisu glasale za Rezoluciju.

“Rezolucija je usvojena i sada treba raditi na njenoj implemetaciji. No najveći dobitak je mir i dostojanstvo. Važna tačka u Rezoluciji je tačka 4. gdje je naglašen pronalazak nestalih, svih žrtava. Trebamo pospješiti proces identifikacije jer nama je ICMP sa laboratorijom otišao u Hag. Stvar naše politike je što se nisu mogli dogovoriti, ljudi su nama ostavili laboratoriju i nudili, ali se nisu mogli dogovoriti, gdje će biti sjedište, ko će raditi, ko će plaćati i mi za to sad ispaštamo, usporena je identifikacija. Ja se nadam da će ova rezolucija sve to pospješiti i evo prilike političarima da ne guramo po tepih ništa, da se ne svađaju, ko je u pravu, ko nije. Nek’ otvore dosije svih policijskih vojnih, komunalnih agencija, da pronađemo te nestale, da ih vratimo, da ih vratimo porodicama bez obzira na ime i prezime, žrtva je žrtva. Da jednom taj problem riješimo. Lišavanjem tog problema neće nam se dešavati da se vraćamo u revizije”, rekao je Selimović.

Sadik Selimović (N1)

Selimović je kazao i da će ove godine u Potočarima sigurno biti ukopano devet žrtava genocida u Srebrenici, a da će ih 80 biti reekshumirano.

Još se traga za 800 nestalih žrtava genocida u Srebrenici.

Selimović koji je u genocidu u Srebrenici izgubio tri brata i više od stotinu članova familije pozvao je na mir i suživot u BiH, te zamolio političare da ne vrijeđaju žrtve.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!