Sahranjena jedina žrtva razornih poplava u Dusini, iza Lucije Prajo ostali suprug i troje djece

Vijesti 08. okt 202419:36 0 komentara
N1

Porodice se opraštaju od svojih najmilijih koji su stradali u poplavama. Tužno je danas i u fojničkom naselju Dusina. Ovo selo bilo je u potpunosti odsječeno od ostatka svijeta, a do njega sada mogu doći samo interventne službe. U fojničkim naseljima Bakovići i Gojevići čiste se domovi, škole i sanira neizmjerna šteta. Na lokalnom groblju u Dusini danas je u 15:00 sati sahranjena i jedina žrtva iz ovog fojničkog naselja Lucija Prajo. Iza nje su ostali suprug i troje djece.

U naselju Dusina tišina zbog stradale Lucije Prajo. Njen muž i dalje u stanju šoka. I sam je, kao i brojni drugi, bio na korak do smrti. Spasio ga je petnaestogodišnji Jasmin Karalija.

“Mene je ponijela voda… hvatao sam se za kamenje. On me uhvatio za ruku kada sam prišao i izvukao me. Tako me spasio”, ispričao nam je Stjepan Prajo.

“Pa… i ja sam mislio u tom trenutku da ću stradati…”, dodao je Jasmin Karalija.

Komšije su činile sve da spase Stjepanovu kćerku koja je bila u kući sa majkom. Uspjeli su.

“Strava i užas. Za plakati. Nismo ništa razmišljali… šta će sa nama biti, samo smo htjeli da spasimo”, prisjetio je Raif Salčinović.

“Vodostaj je narastao… još je ogromna široka. Sigurno je gore u užem dijelu bila i 7-8 metara visine”, naveo je Elvir Salčinović.

Naselje je proteklih dana bilo odsječeno od ostatka svijeta. I sada je do njega izuzetno teško doći.

“Ukupno mislim da je 20-25 pa i više ugroženih, poplavljenih i srušenih kuća. Do mjesne zajednice se dolazi šumskim putevima, ovdje na dionici prema Gojevićima – komunikacija prema Fojnici samo sa teretnim automobila, a i oni su u dobrom dijelu ugroženi. Ipak, ljudi odlaze, dolaze”, istakla je Esma Salčinović, predsjednica MZ Dusina.

U naseljima Bakovići i Gojevići aktivno se čiste domovi. U toku je akcija čišćenja škole i školskog dvorišta.

“Što se tiče prostorija to će uskoro biti sanirano i osposobljeno za nastavu, ali djeca iz okolnih mjesta nisu u mogućnosti doći u školu jer su putevi još uvijek presječeni”, dodala je Mirjana Golub, direktorica osnovne škole u Gojevićima.

I to za samo pola sata, pričaju svjedoci, došlo je do prave apokalipse. Mnogo posla sada predstoji.

Poplava je u potpunosti uništila domove. Kako je bila snažna bujica koja je sa sobom nosila balvanu vidjeli smo na terenu jer je u potpunosti uništen zid. Ljudske žrtve i ogromna materijalna šteta bile su i ovdje. Mještani se samo nadaju da se ovakva poplava i bujica neće ponoviti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!