Samo jedan restoran u regionu ima tri Michelin zvjezdice, Bosne i Hercegovine nema ni na mapi

Vijesti 26. jun 202415:52 0 komentara
KUIP KS

Ponosni smo na našu kuhinju, veliki broj jela i restorana koji ih pripremaju no niti jedan restoran u Bosni i Hercegovini nema prestižnu Michelin zvjezdicu.

Prema nekim najavama u 2023. godini Jahorina se kao region prijavila za Michelin komisiju ali do sada niti jedan restoran nije završio na prestižnoj Michelin mapi.

Zanimljivo je da ni u Srbiji ne postoji niti jedan restoran koji sa zvjezdicom preporučuje Michelin. Dva restorana u Beogradu imaju oznaku Big gourman koja označava mjesta na kojima je dobro jesti.

Da bi kušali hranu iz tih ekskluzivno preporučenih restorana moramo skoknuti do Hrvatske, tamo jednu Michelin zvjezdicu ima 10 restorana, a od danas jedan resotran u Rovinju ima dvije zvjezdice. No, u Hrvatskoj se ne nalazi najbolje ocijenjen restoran našeg regiona.

Najbolji restoran u regionu po Michelin standardima

Smještena u bujnoj dolini Soče sa veličanstvenim planinama kao kulisa, “Frankova kuća” se može pohvaliti prekrasnim, gostoljubivim, jednostavnim, ali elegantnim ambijentom od trenutka kada uđete u malu prostoriju blizu ulaza u kojoj gosti mogu uživati ​​u aperitivu prije jela. Vrlo malo kuhinja odražava ličnost šefa kuhinje poput one Ane Roš Stojan. Njen snažan, odlučan, ekstrovertan i zarazno prijateljski karakter savršeno se ogleda u dugom degustacijskom meniju, na kojem jela imaju intenzivne i odlučne okuse piše Michelin u svojoj top preporuci za restoran Hiša Franko. Taj mali prekrasni restoran nalazi se na listi od samo 145 restorana na svijetu koji ima tri Michelin zvjezdice.

Jela iz restorana Hiša Franko

Najviše restorana sa tri zvjezdice na svijetu ima Francuska njih 30, a 24 ima Japan.

Hiša Franko tako se našla u zaista elitnom društvu.

Obično se u ovakvim restoranima na stol čeka jako dugo (čak i nekoliko mjeseci) pa se nemojte zaputiti tamo bez prethodne najave.

Zanimljivo je da npr. u Dubaiu koji se smatra epicentrom glamura nema niti jedan restoran sa tri zvjezdice.

Šta je Michelin zvijezda?

Iako je Michelin vodič sada poznat kao način da se prepoznaju vrhunski restorani i hoteli, on ima bogatu istoriju . Michelin sistem je počeo da nagrađuje fine dining restorane svojim poželjnim zvjezdicama 1926. godine, a svoj sistem ocjenjivanja s tri zvjezdice objavio je 1931. godine.

Danas Michelin vodič ocjenjuje restorane u odabranim gradovima širom svijeta. Nakon pregleda od strane anonimnih inspektora, restoran može dobiti nula, jednu, dvije ili tri Michelin zvjezdice.

KRITERIJUMI PROCIJENJENI OD STRANE MICHELINOVIH INSPEKTORA

  1. Kvaliteta proizvoda
  2. Majstorstvo okusa i tehnika kuhanja
  3. Ličnost kuhara predstavljena u iskustvu obroka
  4. Harmonija ukusa
  5. Kontinuirani kvalitet između posjeta inspektora

Dobivanje Michelin zvjezdice restoranu često privlači značajnu medijsku pažnju i povećava rezervacije i potražnju. Drugim riječima, to može imati veliki utjecaj na budući uspjeh restorana.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!