Sarajevska općina podnosi krivičnu prijavu protiv službenika Suda zbog Vijećnice

Vijesti 06. mar 202314:07 0 komentara
N1

Pravobranilaštvo Općine Stari Grad Sarajevo najavilo je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv službenika Zemljišno knjižnog ureda Općinskog suda u Sarajevu zbog, kako navode, "nezakonitog donošenja rješenja uknjižbe prava vlasništva nad Vijećnicom u korist Grada Sarajevo".

“Pravobranilaštvo Općine Stari Grad Sarajevo podnosi žalbu Kantonalnom sudu u Sarajevu zbog nezakonitog donošenja i provođenja rješenja o upisu prava vlasništva nad Vijećnicom 1/1 u korist Grada Sarajeva, uprkos činjenici da još traje žalbeni rok i da je rješenje kao takvo nepravosnažno. Općina Stari Grad Sarajevo je jedini državni organ koji polaže pravo na Vijećnicu jer još od 1958. godine ima pravo upravljanja Vijećnicom i upisana je kao posjednik Vijećnice do dan danas. Pravobranilaštvo Općine Stari Grad Sarajevo ističe da je Općina Stari Grad 1958. godine dodijelila na korištenje dio Vijećnice Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Sarajevo, a Grad Sarajevo nikada nije imao upisano bilo kakvo stvarno pravo na navedenom objektu. Općinski pravobranilac Enes Smajlović dostavio je sve navedene dokaze Zemljišno knjižnom uredu Općinskog suda u Sarajevu koji su evidentno zanemareni, te postoji opravdana sumnja u zakonitost donesenih rješenja“, navode iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Navode da je u upostupak je aktivno uključena i Služba za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove Općine Stari Grad Sarajevo koja je pratila ovaj predmet kroz postupak aktuelne harmonizacije, te da je “utvrdila da Grad Sarajevo nikada nije bio upisan u zemljišne knjige ni katastar ni kao vlasnik ni kao posjednik Vijećnice, i kao takav ne polaže nikakva prava”.

“Općina Stari Grad Sarajevo će iskoristiti sva pravno raspoloživa sredstva da dokaže svoje pravo na predmetnoj nekretnini, te da svi oni koji su donijeli i proveli nezakonito rješenje uknjižbe prava vlasništva nad Vijećnicom u korist Grada Sarajevo snose pravne posljedice”, poručuju.

Podsjetimo, Karić je objavila da je od 3. marta Vijećnica 1/1 u potpunosti u vlasništvu Grada Sarajeva, te je poručila kako je tim činom osiguran opstanak institucije Grada. Međutim, ubrzo su se saopćenjem oglasili iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine postavljajući pitanje kako su u Gradskoj upravi uspjeli upisati pravo na vlasništvo Vijećnice.  I oni su najavili pravnu borbu.

Karić je navela kako je “Vijeće ministara dana 13.05.2008. godine donijelo Odluku br. 01-50-7/08 kojom se nekretnina – objekat Vijećnice izuzima od zabrane raspolaganja državnom imovinom propisanom odredbama Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH”.

“Obzirom na navedeno, objekat Vijećnice se ne može smatrati državnom imovinom u smislu definicije državne imovine propisane Odlukom Vijeća Ministara o osnivanju Komisije za državnu imovinu (“Službeni glasnik BiH”, br. 10/05). Stoga Grad Sarajevo, niti postupajući sud u ovom predmetu ni u kojem slučaju nisu povrijedili državnu imovinu, budući da objekat Vijećnice to nije, te upis Grada Sarajevo kao vlasnika, u cijelosti je utemeljen i zasnovan na relevantnim činjenicama i dokazima”, navela da je sarajevska gradonačelnica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!