Sarajlije koje su oštetile ploču ratnom zločincu Ratku Mladiću kažnjeni novčano 6.000KM

Vijesti 20. feb 202415:55 0 komentara
N1 BiH

Sarajlije Esad J. i Elvis G. proglašeni su krivim za oštećenje ploče na Vracama kod Sarajeva koja je posvećena osuđenom za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovinu Ratku Mladiću, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Esad, koji nije želio da mu se otkrije prezime.

Presudu je donio Opštinski sud u Sokocu, četrdesetak kilometara od Sarajeva.

Esad J. i Elvis G., prema presudi ovog suda, moraju platiti ukupno 6.000KM, od čega 5.000KM Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo, koja je ploču postavila 2014. godine, kako su naveli, “u znak sjećanja na vojnu smotru koju je na tome mjestu maja 1992. godine izvršio Ratko Mladić”.

Na ovu presudu nemaju pravo žalbe.

Nije mi krivo što su me kaznili novčano, već što država šuti na ovakve stvari, sramota“, kazao je za Radio Slobodna Evropa Esad J, najavljujući da će platiti kaznu.

Podsjećamo, ploča je oštećena 8. januara 2022. godine. Zbog oštećenja Esad J. i Elvis G. su privedeni i dan kasnije ispitani u Policijskoj stanici Istočno Sarajevo.

Nalazi se nekoliko metara od spomenika na kojem su ispisana imena žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu, na samoj liniji razgraničenja između dva entiteta u Bosni i Hercegovini – Federacije BiH i Republike Srpske.

Gradsko Vijeće Sarajeva početkom novembra 2021. godine je usvojilo inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da sa ulaza na teritoriju Opštine Novo Sarajevo naloži skidanje spomen-ploče Mladiću.

Čengić se pozvala na odluku visokog predstavnika o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojom je zabranjeno postavljati spomenike i podsjetnike osobama pravomoćno osuđenim za genocid.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko je krajem jula 2021. donio izmjene Krivičnog zakona BiH kojim je zabranjeno negiranje genocida i ratnih zločina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!