Sattler za N1: Cijenim strateško partnerstvo EU i SAD-a, zajedno možemo više (VIDEO)

Vijesti 28. mar 202420:49 0 komentara
Johann Sattler (N1)

Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, istaknuo je važnost suradnje između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u pogledu pristupanja Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU.

Govoreći o odnosima između ove dvije sile, Sattler je naglasio da, iako postoje određene razlike, EU i SAD su u mnogo čemu saglasni, posebno u pitanjima od strateškog značaja za Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu.

“U nekim dijelovima se razlikujemo, ali u mnogo toga smo saglasni sa svojim američkim partnerima, posebno u području strateških pitanja koja uključuju Zapadni Balkan i Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je Sattler u intervjuu za N1.

On je izrazio poštovanje prema strateškom partnerstvu koje Evropska unija ima sa SAD-om, ističući da zajedničkim naporima mogu se postići znatni napretci. Primjer ovakve suradnje je situacija u Mostaru, gdje su EU i SAD udružili snage da se prevaziđe zastoj i omogući ponovno održavanje izbora.

“Pokazalo da se zajedno mnogo više možemo postići”, rekao je Sattler.

Također je spomenuo da su i Amerika i Evropska unija društva liberalne demokratije i da su saglasni oko najvažnijih pitanja, posebno kada je riječ o perspektivama BiH.

Obe strane, prema njegovim riječima, žele vidjeti postepeni odmak BiH od Daytona ka Briselu, što bi u konačnici rezultiralo članstvom u Evropskoj uniji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!