Savez sindikata RS pisao Vladi: “Desetine trudnica ne mogu da plate porod”

Vijesti 09. aug 202313:10 0 komentara
N1

Savez sindikata Republike Srpske poziva Vladu Republike Srpske, Poresku upravu i sve poslodavce u Republici Srpskoj, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru da hitno riješe problem za 46.000 zaposlenih radnika koji u ovom trenutku ne mogu da ostvare elementarno ljudsko, radničko i ustavno pravo, a to je da se liječe.

“46.000 radnika Republike Srpske je zaradilo bruto platu, a to znači i doprinose za obavezne vidove osiguranja. Ti doprinosi nisu uplaćeni, a posljedice nezakonitog poslovanja njihovih poslodavaca plaćaju radnici iz vlastitog džepa, čije plate su ionako mizerne i nedostatne za osnovne troškove života, a kamoli za liječenje, lijekove i ljekarske preglede”, napomenuli su iz Saveza sindikata uz opasku da hiljade radnika nisu krivi za javašluk poslodavaca, ali da su Vlada i Poreska uprava odgovorni za nezakonito poslovanje javnih ustanova i njihovih direktora.

Nedopustivo je da u ovom trenutku na desetine trudnica, koje treba na svijet da donesu novi život u zemlji u kojoj se svi zalažu za pozitivnu pronatalitetnu politiku, nemaju novca da plate porod, dok im neki drski poslodavci savjetuju da daju otkaz i idu na Zavod za zapošljavanje, kako bi ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje ili da koriste zdravstveno osiguranje supruga, ako ga ima“, naveli su i još jednom pozvali Vladu da na prvoj narednoj sjednici ponudi rješenja za ovaj problem.

Podsjetili su da se Savez sindikata Republike Srpske izborio da u Кrivičnom zakoniku RS postoji pravni osnov za krivično gonjenje i procesuiranje onih poslodavaca koji ne isplaćuju zarađene plate i doprinose svojim radnicima. Najavili su da će, ukoliko Vlada Republike Srpske, zajedno sa svojim institucijama ne ponudi rješenje, Savez sindikata pružiti besplatnu pravnu pomoć svim radnicima u Republici Srpskoj, koji to budu željeli, a koji rade i nemaju uplaćene doprinose, a zaradili su ih i putem nadležnih institucija pokrenuti krivični postupak i zahtjeve za naknadu štete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!