Schmidt: BiH sada igra u višoj ligi, ali sada su potrebni konkretni koraci

Vijesti 22. mar 202408:45 0 komentara
F.Z./N1

Lideri država članica Evropske unije jučer su u Briselu dali su "zeleno svjetlo" BiH za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. U nizu reakcija na ovu odluku, stigla je i ona visokog predstavnika BiH Christiana Schmidta.

“Važna vijest dolazi iz EU da BiH može zvanično započeti pristupne pregovore. Ovo je veliki korak – trenutak da se ozbiljno prione provođenju reformi”, kazao je Schmidt i dodao:

Dalje su potrebni konkretni koraci. BiH sada igra u višoj ligi, sa velikim očekivanjima i još većim prilikama“.

Podsjetimo, Evropska komisija je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svjetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izvještaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada također izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj mjeri ispune kriteriji za članstvo.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u decembru 2022.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!