“Schmidt dobio šamar u EP-u koji će ostaviti traga na njegovo postupanje”

Vijesti 24. jan 202319:00 3 komentara

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović kazao je u emisiji Dan uživo na N1 kako visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt radi po željama Zagreba i Beograda. Ocijenio je kako je Schmidt danas "dobio šamar" u Evropskom parlamentu koji će "ostaviti traga na njegovo buduće postupanje". Mehmedović je zaključio i kako predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nije dobro rješenje za poziciju premijera FBiH jer je "njegov mandat federalnog premijera, 2014. godine, završen paljenjem Predsjedništva Bosne i Hercegovine".

Visoki predstavnik Schmidt se danas sastao sa europarlamentarcima?

Schmidt nema hrabrosti da javno učestvuje u debati i diskusiji sa europarlamentarcima o onim odlukama koje je donio u Bosni i Hercegovini. To dovoljno govori kakve su namjere Schmidta. Očigledno da ima namjeru da uspostavi odnose u Federaciji BiH po želji Zagreba, a u Republici Srpskoj po želji Vučića. Nas Bošnjake dovodi u jednu nezahvalnu poziciju.

Da li je i SDA odgovorna za tu nezahvalnu poziciju?

Postoji odgovornost SDA. Naravno da je ovo kazna za SDA jer je ostala sama i pored brilijantne pobjede na izborima.

Hoće li SDA praviti blokade na federalnom nivou? Izetbegović kaže nema vlade bez SDA. Šta to znači? Mislite li da SDA treba podržati vladu na čelu sa Nerminom Nikšićem, a Izetbegović kaže nikada?

Nikšić nije kadrovsko rješenje koje obećava. Njegov mandat federalnog premijera završen je paljenjem Predsjedništva Bosne i Hercegovine. SDA će koristiti svoje demokratsko pravo, vidjet ćemo kakav će biti rezultat. Mi ćemo po svoj prilici imati potpredsjednika Federacije. “Osmorka” se nada da će Schmidt dodatnom intervencijom omogućiti da SDA ne može osporavati njihovog kandidata za premijera. Mislim da će današnja lekcija koju je Schmidt dobio u EP-u ostaviti traga na njegovom budućem postupanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare