Schmidt za Politico: Moramo vratiti narodu povjerenje u izbore i demokratiju u BiH

Vijesti 03. okt 202417:24 4 komentara
MINA

Visoki predstavnik Christian Schmidt je za Politico objasnio da je paketom izbornih reformi koje je ove godine uveo u Bosni i Hercegovini želio da vrati povjerenje građana u izbore u zemlji, te da će ovi izbori biti samo “prva faza” implementacije reformi.

Politico piše da otprilike 30 godina nakon završetka rata u BiH i dalje vlada “politička nestabilnost koja odražava rascjepkano društvo, gdje vlast još uvijek dijele glavne etničke grupe”.

Ove nedjelje će se u BiH održati općinski izbori prvi nakon sveobuhvatne izborne reforme u martu kojom je uvedena elektronska oprema za glasanje kako bi se suzbile izborne prevare. Reforma također zabranjuje osuđenim ratnim zločincima da se kandiduju za lokalne pozicije, a Politico navodi da je to “potencijalno eksplozivno pitanje u zemlji u kojoj nije neuobičajeno vidjeti osuđene zločince izabrane za gradonačelnike”.

Saznali smo da postoji praksa koji se zove bugarski vlak, gdje se sa samo jednom ličnom kartom može glasati na nekoliko biračkih mjesta”, objasnio je Schmidt, ističući da su to upražnjavale sve političke stranke.

Ljudi nemaju povjerenja u svoju političku klasu. Ako želimo podići povjerenje u glasanje i demokratiju, moramo nešto učiniti“, rekao je on.

Još jedan ključni element reforme je klauzula koja zabranjuje ratnim zločincima da se kandidiraju za položaj.

Schmidt je naveo da je ova zabrana uglavnom “simbolična” i da će pomoći u izbjegavanju daljnje patnje žrtava rata.

Kako piše Politico, izgledi da se osuđeni ratni zločinac kandiduje nisu tako mali u BiH, te se navodi primjer Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši.

Schmidt je rekao da očekuje da će reforma “napraviti razliku”, ali da će samo vrijeme pokazati rezultat.

Vidjet ćemo detalje kako će ovo funkcionirati na licu mjesta“, rekao je on, ali je naglasio da bi ovo radije trebalo posmatrati kao “prvu fazu” neizbježne dugoročne implementacije reformi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare