SDA: Vlada FBiH ubrzanim zaduživanjem ugrožava ekonomsku stabilnost FBiH

Vijesti 03. mar 202416:30 0 komentara
F.Z. / N1

Posljednjim odlukama o zaduživanju u ukupnom iznosu od 430 miliona KM, Vlada FBiH je nastavila praksu neodgovornog zaduživanja Federacije BiH, započetu od samog dolaska na vlast, navodi se u saopćenju SDA.

“Ukupnim zaduženjima, koja od nametanja aktuelne vlasti premašuju milijardu KM, neodgovorna i rastrošna Vlada FBiH dovodi u pitanje ekonomsku stabilnost FBiH, koja je mukotrpno uspostavljana u posljednja dva mandata.

Takvom praksom će sasvim sigurno biti dovedena u pitanje stabilnost budžeta već u ovom mandatu, a naročito stabilnost penzionih i socijalnih fondova.

Umjesto adekvatnog povećanja penzija i socijalnih naknada, te obećavanog povećanja minimalne plaće na 1.000 KM, nametnuta vlast je povećala plaće premijeru i ministrima za oko 400 KM, što se finansira novim kreditnim zaduženjima i emisijama obveznica”, navedeno je u saopćenju.

Potom su dodali:

“Ukoliko ovako nastavi Nikšićeva Vlada će ovaj entitet i njegove građane postupno uvesti u dužničko ropstvo, dovesti u pitanje budžetske fondove i dodatno opteretiti privredu, što se već manifestuje gašenjem velikih proizvodnih pogona u posljednjih nekoliko mjeseci. Postojeći broj radnika sasvim sigurno neće moći nositi teret finansiranja javnih fondova i dugova koje ubrzano akumulira nametnuta vlast.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!