SDA zatražila od CIK-a da hitno pokrene postupak protiv kandidata SDP-a u Bugojnu

Vijesti 10. okt 202420:52 0 komentara
F.Z./N1

Stranka demokratske akcije traži od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da zaštiti integritet izbornog postupka u procesu izbora načelnika Općine Bugojno.

“Iako nakon brojanja preostalih glasova birača koji su glasali putem pošte, u odsustvu ili posredstvom mobilnih timova očekujemo izvjesnu pobjedu kandidata SDA za načelnika Općine Bugojno, CIK je dužan u svakom slučaju dosljedno primijeniti odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz ove stranke.

Članom 1.8 stav (1) Izbornog zakona BiH propisano je da se državni službenici mogu kandidovati za javnu izbornu dužnost samo ako prethodno podnesu ostavku na svoj položaj ili postupe u skladu sa zakonima kojima se reguliše njihov status, te da u suprotnom takvoj osobi neće biti dodijeljen mandat.

Kandidat koalicije “Trojka” za načelnika Općine Bugojno Edin Mašić nije podnio ostavku na poziciju državnog službenika, niti je u skladu sa Zakonom o državnoj službi FBiH regulisao svoj status njegovim stavljanjem u stanje mirovanja. Umjesto toga, od trenutka potvrđivanja kandidature, tokom predizborne kampanje pa sve do današnjeg dana nije mijenjao svoj radno-pravni status, te je konzumirao sva prava koja mu taj status garantuje, podsjetili su iz SDA.

“Uzimajući u obzir te činjenice, kandidatu koalicije “Trojka” za načelnika Općine Bugojno ne može biti dodijeljen mandat, čak i ukoliko ga eventualno osvoji. Upravna inspekcija je u svom nalazu također utvrdila da je kandidat koalicije “Trojka”, uprkos ranije navedenim činjenicama, potpisao i ovjerio izjavu kojom potvrđuje da nije državni službenik, zbog čega je Općinski odbor SDA Bugojno 27. septembra 2024. godine podnio prigovor CIK-u BiH”, kazali su u SDA.

S obzirom da prigovor još uvijek nije razmatran, SDA je zatražila od CIK-a BiH da odmah pokrene postupak, utvrdi sve navedene okolnosti i donese odluku u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!