Situacija u RS: Bolnice pune, brže širenje Covida i teže kliničke slike

Vijesti 02. apr 202119:20 0 komentara
N1

Republika Srpska danas ima više hospitalizovanih zbog korona virusa nego u novembru. Zdravstvene ustanove nabavljaju nove krevete, dio radnika se iz domova zdravlja šalje u Covid bolnice, a epidemiološke mjere se minimalno popuštaju. Počinju raditi tržni centri, no, ugostiteljski objekti ni sljedeće sedmice neće otvoriti vrata gostima.

U Banjaluci se pacijenti hospitalizuju na dvije lokacije u Zavodu Zotović i u Univerzitetsko kliničkom centru, gdje će se tokom vikenda osigurati novih 150 kreveta, rekao je ministar zdravlja Republike Srpske, te najavio da je neophodno reagovati i u Trebinju.

Mi smo se usaglasili da Trebinju pomognemo kroz kompenzacioni fond sa 138.000 KM prije svega za ojačenje kiseoničke mreže, dozatora, samih kiseonika. Ono što u ovom trenutku predstavlja prvi osnov da se liječe Covid pacijenti, a to je dostupnost kiseonika“, istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Hospitalizovanih je 1.320 pacijenata, 729 u Bolnicama, a u UKC-u 528, od čega je 106 osoba na respiratoru.

Svaki pacijent koji dođe kod nas u intenzivnu njegu, koji ima terminalnu fazu oboljenja on razvija teško zapaljenje pluća bez obzira koji soj ima, to nama ne igra ključnu ulogu“, rekao je Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane u UKC RS.

Kod jednog pacijenta je otkriven izvorni vuhanski soj i mutacija koja se nalazi u britanskom i južnoafričkom soju.

Vuhanski soj je pogrešan termin za inicijalno izdvojen soj virusa koji izolovan prošle godine prvi put u Kini, pa poslije u drugim zemljama. To je klasični soj korona virusa koji je manje prevalentan nego ostali sojevi virusa“, kazala je Maja Travar, Zavod za kliničku mikrobiologiju.

Brže širenje i teže kliničke slike izazivaju mutirani virusi, takozvani britanski i južnoafrički. U borbi protiv pandemije 32 ljekara iz Banjaluke, Doboja, Bijeljine, Zenice i Foče pohađali su trening “Osnovi liječenja kritično oboljelih”, koji je sa 100.000 dolara podržalo Američko udruženje intenzivista.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!