Skupština Banjaluke: Slijedi repriza prethodne četiri godine

Vijesti 08. okt 202418:43 0 komentara
N1

Kako će izgledati četiri naredne godine u Banjaluci jedno je od ključnih pitanja nakon pobjede Draška Stanivukovića u trci za novi gradonačelnički mandat i nakon što je SNSD odnio najviše fotelja u lokalnom parlamentu. Sve izglednije je ponavljanje kohabitacije koja je obilježila politički život grada u prethodnom mandatu.

Počelo je prljavo, blokadom odvoza smeća u gradu. Nastavljeno je burno, čak i skidanjem kravata na sjednicama Skupštine grada.

“Nemojte to raditi, kakva ste to gospoda u odijelima kao kravate nešto. Nismo uvaženi, dajte da vodimo ovaj grad prema naprijed”, rečeno je 2021. godine.

Na momente je znalo biti u skladu sa zahtjevima gradonačelnika, pa tu i tamo on i skupštinska većina predvođenja SNSD-om kao da su djelovali u simbiozi.

“Posla ima, ali biće bolje”, poruka je iz 2022. godine.

Iako je sa najvišim rukovodstvom SNSD-a možda i došlo do zatišja, bura je s odbornicima i predstavnicima Gradskog odbora bila stalna. Tako je iz Gradske uprave iznošena stolica predsjednika skupštine.

“Evo ljudi stolice”, čulo se 2023. godine.

A SNSD-ovci su skupljali potpise za Stanivukovićev opoziv, a ispred Gradske uprave sazivali proteste. Najglasniji je bio Vlado Đajić koji je i upadao u Gradsku upravu, često u svojim nastupima djelujući lično.

Teške riječi, optužbe, rat performansima obilježje su političke borbe Vlade Đajića i Draška Stanivukovića. Svemu bismo mogli svjedočiti u naredne četiri godine, jer Stanivuković ostaje gradonačelnik, a Đajić ulazi u odborničke klupe.

“Nisam kao neki da lažem građane, varam građane, a ako me za dvije godine ponovo izaberu za poslanika, ja ću biti poslanik”, rekao je Vlado Đajić, nosilac odborničke liste ispred SNSD-a.

Iako je SNSD doživio poraz u trci za fotelju gradonačelnika, stranka je ubjedljivo prva po broju osvojenih ruku u gradskom parlamentu i tu je čak ostvarila rast u odnosu na izborni ciklus iz 2020. Iako lider stranke još ne otkriva način djelovanja SNSD-a u Banjaluci.

“Da li ćemo praviti široku koaliciju, užu koaliciju ili ćemo pak otići u opoziciju u gradu”, naveo je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Odluči li SNSD da ipak formira većinu u skupštini i krene li Banjaluka u pravcu kohabitacije koja je obilježila prethodne četiri godine postoji realna šansa da rukovođenje gradskim parlamentom preuzme upravo Vlado Đajić.

“Ja se nadam da bilo koji racionalni odbornik ako voli Banjaluku da neće ići u taj epilog jer Đajićev odnos prema meni je suviše ličan i vidjeli ste da politika ličnog i politika animoziteta je doživjela debakl”, dodao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Pred Stanivukovićem je, kako je otkrio, pokušaj sklapanja većine do koje bi teško mogao doći, a mnogo toga će zavisiti i od unutarstranačkih preslagivanja u postizbornom periodu.

“Ja ne bih u ovom trenutku i da će biti PDP sa SNSD, što da ne. Tako da zaista ne znam, čini mi se najnerealnijom opcijom da budu oni sa njim to je opet, čini mi se, samo 10 ukupno odbornika”, mišljenja je novinar Radoš Krstojević.

Prema posljednjim podacima CIK-a u naredne četiri godine u gradskom parlamentu SNSD će imati 11 ruku, PDP devet, po dva odbornika koalicioni partneri SNSD-a, Socijalisti, Ujedinjena Srpska, Demos i SPS.

Grafika N1

Tri odbornika imaće Narodni front i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, a u banjalučke političke vode vraća se i bivši gradonačelnik Igor Radojičić koji preko novoformiranog pokreta ulazi u skupštinske klupe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!