Skupština KS o ad hoc tijelu za utvrđivanje eventualnih propusta u istrazi ubistva Ammara Kapidžića

Vijesti 28. okt 202414:52 0 komentara
N1

Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici razmatrala informaciju Komisije za sigurnost u vezi sa predmetom Ammar Kapidžić, a zastupnici bi trebali donijeti odluku hoće li biti formirano ad hoc tijelo koje bi utvrdilo eventualne propuste u istrazi ubistva.

Dugogodišnji član Odbojkaškog kluba Ilidža Ammar Kapidžić je vatrenim oružjem ubijen 8. juna 2019. godine u sarajevskom naselju Sokolović Kolonija. Porodica se nije žalila na presudu već na propuste u istrazi, a kako bi se utvrdilo činjenično stanje, Skupština KS ima pravo da oformi ad hoc tijelo.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić je podsjetio da se osnovni prigovor porodice Kapidžić odnosi na neutvrđivanje činjeničnog stanja vezanog za svjedoke i izvršioce krivičnog djela ubistva.

Skupština KS može naložiti Komisiji za sigurnost da oformi ad hoc tijelo koje poduzima aktivnosti na sagledavanju predmetnog slučaja.

– U Kantonu Sarajevo postoji civilni skupštinski nadzor koji propisuje Zakon o unutrašnjim poslovima KS kada imamo zainteresovanost javnosti po određenim predmetima, a zastupnik podnosi inicijativu SKS-u da se izvrši nadzor nad zakonitošću rada Uprave policije. Tada Skupština KS ima mogućnost da oformi ad hoc tijelo kako bi se utvrdilo činjenično stanje na okolnosti, u ovom slučaju u predmetu ‘Ammar Kapidžić’ – rekao je Okerić.

Zastupnici SKS-a su saslušali i Nedima Kapidžića, Ammarovog brata koji je pored ostalog naveo da bi pokretanjem aktivnosti došli do istine.

– Pokretanjem aktivnosti doći ćemo do istine koju čekamo pet godina i nećemo odustati od istine – poručio je te zamolio zastupnike da glasaju za osnivanje ad hoc tijela.

Komisija za sigurnost SKS-a je 22. februara 2024. godine prikupila sve relevantne informacije od različitih institucija i dostavila ih Skupštini KS, a na osnovu kojih će se Skupština odrediti.

Opunomoćenik porodice Kapidžić advokat, Adna Dobojlić se obratila Skupštini 2021. godine u predmetu utvrđivanja eventualnih propusta u istrazi ubistva Ammara Kapidžića. Tada je navela da nije adekvatno izvršeno vještačenje odjeće Ammara Kapidžića, nije urađena balistička usporedba čahura spornog pištolja korištenog u ubistvu te nije izvršeno balističko vještačenje automobila iz kojeg je izvršeno ubistvo.

Zastupnici su izrazili nadu da će Komisija za sigurnost KS na osnovu rezultata ad hoc tijela doći do istine kako bi porodica Kapidžić riješila dileme i sumnje koje imaju.

Nakon pauze na kojoj je razmatrana odluka, intencija je bila da zastupnici donesu odluku kojom, kako je pročitao Okerić, Skupština KS zadužuje Komisiju za sigurnost u SKS-u da u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima provede skupštinski nadzor nad zakonitošću rada Uprave policije MUP KS o eventualnim propustima u slučaju ubistva Ammara Kapidžića.

Izvještaj o izvršenom nadzoru treba da dostavi Skupštini KS.

Međutim, prije glasanja opet je zatražena pauza, te ostaje da se vidi hoće li takav zaključak biti izglasan.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!