Slovenačke mjere mogle bi da ostave bezbjednosne i ekonomske posljedice na BiH

Vijesti 21. okt 202318:42 0 komentara
N1

Uvedena mjera pojačanih graničnih kontrola koja je od ponoći stupila u Sloveniji, mogla bi da se odrazi i na bezbjednosnu situaciju u našoj državi, s obzirom na to da BIH nedostaje između 600 i hiljadu graničnih policajaca. Ni ekonomski aspekt neće ostati pošteđen, upozoravaju bh. prevoznici.

Preduzimanje pojačanih mjera je nužno, što prije – upozoravaju stručnjaci, jer protok migracija kroz BiH mogao bi da bude smanjen. Drugim riječima, dolazaka će biti više, ali odlazaka manje, što neminovno utiče na bezbjednosnu situaciju BiH, kaže vojno-politički analitičar, Hamza Višća.

“Drugi izazov je pitanje viza koje BiH ima ukinute s nekim zemljama, s kojima EU ima vizni režim i u tom smilsu ćemo vjerovatno imati pritisaka iz Brisela da i mi uvedemo vizni režim, recimo prema Rusiji, Turskoj, ili nekoj drugoj državi, a još veći pritisak će imati Srbija”, navodi Višća i pojašnjava da je to zbog još liberalnijeg viznog režima sa državama s kojima BiH ima vize, a koji upravo, iz Srbije, preko naše države, traže put za Evropu. Posebno zabrinjava to što je Služba za poslove sa strancima BiH za oko mjesec dana registrovala za 1.500 više ilegalnih migranata.

“Ono što smo mi u obavezi i što smo dužni je da primjenjujemo određene sporazume sa državama članicama koje su u EU, ali i s onim državama s kojima graničimo. Činjenica je da veliki broj migranata dolazi iz Srbije i Crne Gore, posebno Srbije”, upozorava Žarko Laketa, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Laketa pojašnjava i da je Služba apelovala na Srbiju da izvršava svoje obaveze u skladu sa potpisanim sporazumom o readmisiji. S druge strane, na propusnost bh. granice, ukazao je i hrvatski predsjednik, Zoran Milanović.

Milanović: Problem je, nažalost, u Bosni i Hercegovini

“To je problem viznog režima koji BiH ima ili nema s nekim državama. Čiji državljani slobodno dolaze u Sarajevo, slete na aerodrom i onda dalje idu u promenadu. Tome se može stati u kraj”, kategoričan je Milanović, jer, kako dodaje, ako želi biti dio društva Evropske unije, BiH mora poštovati zajednička pravila.

Istovremeno, dok nadležni u BiH tvrde da imaju kapacitete kojima bi odgovorili najnovijim bezbjednosnim izazovima, Graničnoj policiji u ovom trenutku nedostaje između 600 i 1.000 pripadnika, kaže Višća. U tom smislu, pomogao bi angažman agencije Frontex.

“Raspored Frontexa bi trebalo da bude na našoj granici sa Srbijom i Crnom Gorom, s obzirom da je na zapadu, odnosno, sjeveru, granica s Hrvatskom koja je unutar schengena i koja u skladu s tim preduzima mjere”, ocjenjuje Višća.

Osim bezbjednosnih izazova, slovenačke mjere mogle bi da ostave velike posljedice i na bh. privredu, posebno prevoznike.

“Ako nam je, prije ove odluke, na primjer, iz Sarajeva ili Banjaluke, tokom transporta robe za Njemačku, trebalo dva do tri dana, nakon ove odluke trebaće nam pet, šest ili sedam dana. To će biti velike štete koje niko neće nadoknaditi”, kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Za državljane Evropske unije i dalje će biti otvoreni svi granični prelazi, ali oni iz trećih zemalja prelaziće samo preko 12 putnih i sedam željezničkih prelaza. Dok BiH još nema razrađen plan, na nužan “cijeli paket mjera” kojima bi bile ograničene nezakonite migracije, ukazao je i njemački kancelar, Olaf Scholz, navodeći da Njemačka mora brže deportovati migrante koji nemaju pravo ostati, ali i nastaviti prihvatati one koji imaju pravo na azil.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!