Slučaj “Fadil Novalić i drugi”: Tužilaštvo traži rigoroznu kaznu, odbrana oslobađajuću presudu

Vijesti 02. nov 202319:08 0 komentara
F.Z. / N1

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine počeo je žalbeni postupak u predmetu "Fadil Novalić i drugi". Prvostepenom presudom utvrđena je odgovornost trojice optuženih, kojima je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 15 godina. Među njima je i Fadil Novalić, bivši premijer Federacije BiH, a sudilo im se zbog malverzacija prilikom nabavke 100 respiratora. U Žalbenom postupku, Tužilaštvo traži rigorozniju kaznu, obrana oslobađujuću presudu. Jedan od nepravosnažno osuđenih poručuje, "uradio bih sve isto."

Nakon kratke stanke, četvorka je ponovno u sudnici. Fadil Novalić, kazna 4 godine zatvora, Fikret Hodžić 5, Fahrudin Solak 6, Jelka Miličević oslobođena. Tako je glasila prvostupanjska presuda, koju u žalbenom postupku pokušava osporiti njihova obrana, a Tužiteljstvo se trudi pooštriti kaznu.

Fahrudin Solak, na početku žalbenog postupka, ustvrđuje kako bi danas ponovio sve isto da se nalazi u sličnoj situaciji, te da je Federalna uprava civilne zaštite naručila i isporičila respiratore koje su tražili nadležni.

Varnice su se posebno osjetile na relaciji Vasvije Vidović, advokatice Fadila Novalića, i tužitelja Džermina Pašića. Vodila se haranga protiv optuženih, što je utjecalo na ishod prvostupanjske presude, kaže Vidović Pašić uzvraća kako je prava haranga vođena protiv tužitelja i pojedinih sudaca.

“Ja ne znam na šta Pašić misli kad kaže da je haranga bila protiv tužilaca. Pa meni je prijećeno “odgovarat ćeš ti meni za ovo i za ono” iza leđa stranaka, usred suđenja”, kaže Vasvija Vidović – asdvokatica Fadila Novalića .

Tužitelj Pašić je optužio prvostupanjsko vijeće da nije prihvatilo kao dokaz analizu vještaka SIPA-e u vezi sa e-portalom Vlade Federacije, čime se, tvrdi tužitelj, donio pogrešan zaključak u presudi da Jelka Miličević nije bila upoznata sa nabavom 100 takozvanih “malina respiratora”. Opovrgava navode Vijeća kako se takve analize ne mogu tretirati kao dokaz, te da je takvih analiza bilo na stotine pred istim sudom.

“Ja ga nisam vidjela da je takav dokaz i u jednom slučaju, čak ni na Opštinskom sudu da je prihvaćen kao dokaz”, kaže Vidović.

Bitne povrede kaznenog postupka, pogrešno tumačenje činjeničnog stanja, kontradiktorne tvrde, prekoračenje presude – glavne su zamjerke obrane na prvostupanjsku presudu. Obrana Fikreta Hodžića otišla je korak dalje, ustvrdivši kako je Hodžić osuđen za kazneno djelo koje nije navedeno u optužnici.

“Nikada nije optužen da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. On je bukvalno osuđen za nešto za šta nikad nije bio optužen, i na šta se nikad nije imao priliku braniti”, kaže Mirna Avdibegović – advokatica Fikreta Hodižića.

Jedan od zahtjeva je i da se Sud proglasi nenadležnim, na šta je tužitelj izjavio kako se ne smije ponoviti slučaj Dragana Čovića, koji je prvostupanjski osuđen na pet godina, da bi se u žalbenom postupku Sud BiH proglasio nenadležnim, a na Kantonalnom pravosuđu je oslobođen optužbi.

“To što tužitelj kaže nemojte da se ponovi slučaj Dragan Čović. Pa nemojte dozvoliti da se na Sudu BiH sude predmeti za koje Sud BiH nije nadležan”, kaže Mirna Avdibegović.

Novalić, Solak, Hodžić i Miličević, još neko vrijeme će morati dolaziti u zgradu Suda BiH. Obrana se nada ne još dugo, jer odluku Apelacijskog vijeća očekuje već do Nove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!