Slučaj smrti žene koja je otpuštena iz UKC Tuzla i dva sata poslije toga preminula: Vještaci potvrdili navode porodice

Vijesti 13. nov 202319:58 0 komentara
Fena

U sudskom postupku koji je pokrenula porodica Selimović iz Tuzle protiv UKC Tuzla gdje tvrde da je njihova supruga i majka Amira Selimović preminula usljed nesavjesnog liječena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, stigli su nalazi vještačenja medicinske dokumentacije koji su uradili stručnjaci iz UKC Banjaluka. Na prezentaciji tog vještačenja vještaci su potvrdili sve navode porodice Selimović.

“Vještaci su potvrdili da se radilo o nesavjesnom liječenju Amire Selimović i da kobne noći kada je preminula nije smjela biti bez nadzora ljekara i da njoj nije pružena adekvatna ljekarska pomoć. Na osnovu saturacije i EKG koji su bili izuzetno loši, Amira je morala biti primljena na bolničko lječenje, a ne vraćena kući. Halilbašić Alma je pokojnu Amiru vratila kući na osnovu slobodne procjene te da nije pravilno ocijenila hitnost, bez obzira na upozorenje članova porodice i iz te prve greške nastale su druge kobne greške”, kazao je Senad Selimović, Amirin suprug za N1.

Također, Selimović navodi da su vještaci utvrdili da je tadašnji dežurni ljekar Midhat Hajder sve prepustio specijalizantici sa tri mjeseca iskustva Almi Halilbašić, o čemu je on ranije i govorio za N1.

“Ispred UKC je bio punomoćnik koji je pitao vještake da li je uzrok smrti Amire Selimović bolest, a ne samo postupanje ljekara i kakav bi ishod bio da su dežurni ljekari postupili u skladu sa procedurama liječenja, vještaci su rekli da niko pa ni oni sami reći kakav  bi bio ishod da je Amira bila hospitalizovana, ali bi sam pristup bi bio mnogo ozbiljniji”, rekao je detalje iz sudnice Senad Selimović.

Elda i Amira Selimović/Facebook

“Greška” u otpusnom pismu

Priča Senad i dalje detalje iz sudnice, te da iz UKC Tuzla su tvrdili da je u otpusnom pismu njegove supruge zapravo dogodila se greška.

“Punomoćnik je insistirao s obzirom da je u otpusnici pisalo da je ona vraćena kući da je to bila greška i da je ona trebala biti prebačena na drugu klinku. Te navode iz UKC Tuzla da se u otpusnici radilo o grešci su vještaci odbili jer otpusnica zvanični dokument i da je u pitanju greška, Amira je bila životno ugrožena i bez ičije saglasnosti i potpisa morala je biti poslana kolima hitne pomoći uz obavezan nadzor ljekara što nije učinjeno”, navodi Selimović.

Na narednom ročištu u Općinskom sudu u Tuzli, kaže Selimović, biće prezenotvano grafološko vještačenje jer je, objašnjava Selimović, vidljivo da se postojeća prijemna dokumentacija njegove supruge prepravljala. Ukoliko vještaci to zvanično i potvrde, porodica Selimović najavljuje i nove krivične prijave.

Također, osim vještaka i Senad i njegov sin će se naći na narednom ročištu kao svjedoci te i doktori iz UKC Tuzla koje porodica Selimović tereti za nesavjesno liječenje njihove Amire.

N1 nikada nije dobio odgovore iz UKC Tuzla o ovom slučaju, dok iz Tužilaštva TK su ranije za našu medijsku kuću kazali da vrše i dalje vještačenja i provjere do donošenja konačne tužilačke odluke u ovom predmetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!