SOAR – Sarajevo Outdoor Routes, aplikacija kreirana u cilju podrške aktivnom turizmu

Vijesti 29. okt 202311:04 0 komentara
N1

Grad Sarajevo ima tu blagodet da na dohvat ruke ima bogato i jedinstveno prirodno okruženje i kulturno-istorijske lokacije. Na svega 30-40 minuta od grada, možete pobjeći od svakodnevnice, stresa, smoga, gužve i asfalta u prirodno okruženje i čist zrak koji liječi tijelo i dušu. Ukoliko niste sigurni kojim putem krenuti, ili jednostavno želite probati neku novu stazu ili rutu, od sada imate pomoć Sarajevo Outdoor Routes (SOAR) aplikacije.

SOAR aplikacija je napravljena u cilju poboljšanja informiranosti i sigurnosti turista i posjetilaca Sarajeva, ljubitelja prirode i rekreativnih aktivnosti, te kao podrška postojećim uslužno-turističkim kapacitetima u Kantonu Sarajevo.

Aplikacija trenutno nudi preko 250 kilometara kategoriziranih staza i šetnica s korisnim i interesantnim informacijama, kao i na desetine preporuka za prirodne, jedinstvene i kulturno-istorijske lokacije, turističke kapacitete i servisne usluge na Bjelašnici, Igmanu, Trebeviću, Skakavcu i Bukoviku, Bentbaši i Čavljaku te Baricama.

N1

Od lagane obiteljske šetnje do avanturističke vožnje biciklima, planinarenja ili samo odmaranja u prirodi na izletištima, vidikovcima, u šarmantnim planinarskim domovima, etno domaćinstvima, hotelima, restoranima – svako će pronaći idealnu rutu ili mjesto za sebe. Aplikacija je u potpunosti besplatna i funkcionalna u offline modu. Za download iste skenirajte QR code ili putem  ovog linka.

Podršku u projektu dale su domaće i internacionalne institucije te socijalno odgovorne kompanije od kojih se istiće UniCredit Banka d.d. Mostar u cilju ostvarenja pozitivnog društvenog utjecaja putem promocije zdravog življenja i prirodnih bogatstava, čineći planine i izletišta u okolini Sarajeva dostupnijim kroz moderna i digitalna rješenja.

U narednom periodu nastavlja se razvoj SOAR mreže sa novim područiima kao što su Bijambare, Vrelo Bosne i Stojčevac te Visočica. Cilj je u naredne dvije godine u potpunosti kroz ovu platformu digitaliziraju, urede i uvežu sve istaknute lokacije i doprinijeti razvoju lokalnog poduzetništva.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!