Sonja Biserko: Incident na Ilidži kao reakcija na ono što se rešava u RS

Vijesti 17. jan 202319:21 3 komentara
N1

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava kazala je za N1 kako niz incidenata koji su se dogodili u regionu Zapadnog Balkana pokazuju kako je "nacionalizam eskalirao", posebno - prema njenim riječima - u Srbiji koja se "konstantno naoružava" i priprema za određenu situaciju. Komentarišući napad na roditelje djece iz Srbije, koji se dogodio na turniru u Sarajevu, nije isključila da je politički motivisan, ali da to treba utvrditi MUP KS.

Jesu li međunacionalni odnosi na Balkanu gori u odnosu na ranije godine?

Da, oni su sve gori. Nacionalizam je eskalirao, posebno u Srbiji gdje se promoviše negativni stereotip prem susjedima. Imamo brojne incidente prema drugim etničkim skupinama. Imali smo nedavno u Novom Sadu napad na hrvatske glumce. Također, imali smo taj 9. janura koji je bio čista provokacija jer je događaj prenio kilometar od samog centra Sarajeva, gdje je defilovala naoružana policija, ali i ruski Wagnerovci koji su duboku ušli i u Srbiju. Russia Today je prenijela poziv Wagnera građanima Srbije da idu ratovati u Ukrajinu.

Vučić je kazao da nije fer da se Srbi pozivaj u rat. Nije li to licemjerna izjava s obzirom da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji?

Srbija učestvuje u tom rat na strani Rusije. Vučić je danas rekao da neće niko u EU ući prije Srbije, a pošto ona neće dugo znači da neće niko sa Zapadnog Balkan jer Beograd drži ključ integracija jer lako može destabilizovati svakog susjeda. Srbija je konstanta destabilnosti, konstantno se naoružava. Znači, ona se priprema za jednu situaciju, a koja je to situacija…

Kako ocjenjujete posljednji incident na Ilidži, napad na roditelje djece iz Srbije?

Incident je moga biti kao reakcija na ono što se dešava u susjednom entitetu, a čini mi se da ima i nešto drugo, da se stvari ne mijenjaju. Postoji mogućnost da je i politički motivisan, ali to treba utvrditi sarajevska policija i sa time da izađe u javnost. S druge strane, ta djeca su rođena poslije rata devedesetih i odrasla u atmosferi animoziteta. Te priče ratne su i dalje aktivne na pogrešan način. Postoji i politička motivacija svih elita da zarši status quo. One su spremne da žrtvuje bilo koga i bilo šta.

Visoki predstavnik Schmidt najavio da se iduće godine 9. januar sigurno neće obilježavati kao ove godine?

Taj datum je bio nagovještaj šta će se desiti devedestih, sa svim tim genocidnim politikama i to se sada slavi kao dan osnivanja Republike Srpske. Cinično je da je Dayton priznao ratni plijen RS-a. Ako je visoki predstavnik to najavio znači da ima na umu neke politike koje ne vidimo, ali sad je na djelu zapadna akcija koja se provodi. I to je razlog na nestrpljenje i ishitrene reakcije u regionu. Krajnje je vrijeme da se Bosna i Hercegovina razriješi kao čvor. Potrebno je otvoriti prostor za izgradnju građanske države. Mislim da je evropski problem da li će se BiH moći kretati u pravcu moderne evropske države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare