Spašavala je djecu u ratu u BiH, sada to čini na drugom kraju svijeta: “Ništa se nije promijenilo, još uvijek je užasno…”

Vijesti 02. maj 202411:40 0 komentara
Facebook

Britanska humanitarna radnica pomogla je evakuirati devetero bolesne i ranjene djece iz Gaze privatnim avionom. Sally Becker, poznata kao 'Mostarski anđeo', koja je spasila stotine djece tokom rata u Bosni i Hercegovini 1990-ih, ispričala je kako joj je “laknulo” kada je njen avion u utorak sigurno sletio u Trst.

“Osjećaj kao 1990-ih…”

Evakuacija je planirana mjesecima, uz pomoć njenih partnera Gaza Kinder Relief, organizaciji koja pomaže u evakuaciji teško povrijeđene djece, i Project Pure Hope, koja pruža medicinsku pomoć djeci žrtvama sukoba na Bliskom istoku, piše magazin The Times.

Petero djece na letu imalo je povrede od eksploziva i amputacije, a ostali su patili od nekoliko bolesti, uključujući dugotrajna urođena stanja.

Becker, humanitarna radnica s dugogodišnjim iskustvom od 30 godina, kazala je kako je osjećaj isti kao 1990-ih.

Ništa se nije promijenilo otkako sam počela pomagati djeci 1993. Još uvijek je užasno. Još uvijek je šokantno. I dalje mi je traumatično vidjeti djecu u takvom stanju”, priča Becker.

Inače, Becker je aktivna na društvenim mrežama, gdje dijeli fotografije sa svojih humanitarnih ekspedicija. Jedan album posvećen je njenom iskustvu u BiH, tačnije u Mostaru. Grad na Neretvi opet je posjetila 2012. godine.

Uz ratne fotografije iz Mostara, Becker je postavljala slikovite opise ratnih užasa i situacija koje su pratile kako lokalno stanovništvo tako i humanitarne radnike.

“Visoke zgrade bile su laka meta pa se većina stanovnika tokom rata sklanjala u podrume”.

“Većina vozila izgubila je šofer šajbe zbog snajperske vatre”.

“Vreće s pijeskom bile su visoko nagomilane kako bi zaštitile improviziranu bolnicu od stalnih eksplozija”.

“Bilo je nemoguće koristiti glavni ulaz zbog stalnog granatiranja pa su ljudi ulazili kroz parkiralište sa stražnje strane”.

“Svako raskršće gađali su snajperisti”.

“Sada su žene i djeca ti koji najviše pate”

Danas, 30-ak godina kasnije, suočava se sa sličnom situacijom u drugim dijelovima svijeta

Žene i djeca su oni koji najviše pate u Gazi, smatra aktivistica.

To je tako nepotrebno. Ubijamo djecu kada bismo, nekada davno, poslali svoje vojske u daleka polja da se međusobno bore. Sada su žene i djeca oni koji najviše pate. Samo se nadam da će druge zemlje otvoriti svoja vrata kako bi pomogle većem broju djece kojoj je hitno potreban specijalistički tretman”, naglašava.

Nakon što je prvo pregovarala s palestinskim i izraelskim vlastima da dovedu djecu u Egipat, susrela se s doktorima u vojnoj bazi u Kairu.

Becker se također obratila projektu Pure Hope i drugom humanitarnom projektu, Direct Relief, kako bi financirali let, kako bi stručnjaci mogli pomoći nekoj djeci u Europi.

Djeca i njihove majke avionom su prebačeni u Italiju, gdje su ih kola hitne pomoći odvezla u dječju bolnicu Burlo Garofolo.

Iako je cijela evakuacija prošla uspješno, susrela se s poteškoćama prilikom organizacije leta, a i plašila kako bi misija mogla biti uništena u posljednjem trenutku jer je naišla na komplikacije s papirologijom i logistikom.

Tek u 2 sata ujutro smo konačno dobili dozvolu da djeca mogu uzletjeti, a mi smo kretali u 9 ujutro – bilo je još samo nekoliko slobodnih sati. Gaza Kinder Relief ih je sve premjestio u zadnjih nekoliko dana u Kairo, a jedna djevojčica, Julia, prešla je granicu Gaze tek noć prije, tako da nismo ni znali hoće li stići na vrijeme. Laknulo mi je kad smo konačno sletjeli, jer je to ponekad izgledalo malo vjerovatno”, dodaje.

“Mostarski anđeo”

Becker, koja je zbog svog rada na Balkanu dobila nadimak ‘Mostarski anđeo’, dodala je da su njezini kolege iz Gaza Kinder Reliefa proveli mjesece uspostavljajući veze s raznim nivoima vlasti u Egiptu, te da je talijanska ambasada ostala otvorena do kasno kako bi izdala vize.

“Djeca su bila tako uzbuđena što su ušla u avion. Fondacija za izbjeglice napunila je svaki pretinac iznad glave igračkama i polonima, tako da su djeca odmah mogla početi bojati, igrati se i slušati glazbu. Bilo je dosta hrane, slatkiša i čokolade”, ispričala je za britanske medije nakon završetka evakuacije.

Becker, osnivačica organizacije Save a Child, primila je preporuke za povrijeđenu djecu od agencije Gaza Kinder Relief. “Kad dobijemo te uputnice izravno iz bolnica, vidim povrede kad se prvi put dogode i to je jednostavno užasno. Ali kao da su fotografije oživjele. Odjednom me za ruku drži ova šokantna slika djeteta koje bi moglo biti bilo koje od hiljade povrijeđene djece”.

Prisjetila se i trenutka kada je 14-godišnji Kamal, koji je izgubio nogu tačno ispod prepona, odbio da ga iznesu iz aviona i sam je sišao niz stepenice.

Kamal je dostojanstven mladić. Kad smo stigli, bila su sva ta kola hitne pomoći spremna da izvezu djecu iz aviona s nosilima i invalidskim kolicima. Ali on je samo odbio – htio je hodati. Bio je tako inspirativan. Samo je umarširao u bolnicu, uzdignute glave”, prisjetila se trenutka dolaska na sigurnu teritoriju.

Becker je radila u mnogim ratom razorenim zemljama. Godine 1993., u jeku rata u BiH, obratio joj se oficir Ujedinjenih naroda da pomogne djetetu kojem je bilo potrebno liječenje.

Vozila je kola hitne pomoći preko prvih linija kako bi na sigurno prevezla povreijeđenu djecu i njihove porodice.

Nedavno, kada je Rusija objavila rat Ukrajini, Becker je pomogla evakuirati 240 djece i majki iz regije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!