“Problem su i mali dodici na probošnjačkoj strani, bildanjem mišića idu na ruku onima koji žele destrukciju”

Vijesti 02. maj 202411:24 3 komentara
N1

Analitičari, aktivisti i borci za ljudska prava govorili su za N1 o zacrtanim ciljevima Rusije zbog kojih je inicirala vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti posvećenu situaciji u Bosni i Hercegovini. Da li su ostvareni? Da li može biti ostvareno sve ono što danima najavljuje predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik? Zašto su problem "mali dodici na probošnjačkoj strani" i ko su oni - rekli su nam Ibrahim Prohić, psiholog i analitičar, Žarko Puhovski, politički analitičar i Vesna Pešić, političarka, borkinja za ljudska prava i antiratna aktivistkinja i sociološkinja iz Beograda.

Ukratko – cilj sjednice Vijeća sigurnosti UN-a održane u utorak bio je dokazati da je Rusija još u igri kao svjetska sila, stava su sagovornici N1. Naročito u trenucima kada im ide sve bolje na ratištu u Ukrajini, a dok se “SAD sve više sramoti zbog Gaze” – i nastoje to dokazati, tačku po tačku, u različitim dijelovima svijeta – smatra Puhovski.

Prohić smatra da je sjednica sazvana sa nekoliko zakulisnih motiva. Gore navedeni kojeg je istaknuo Puhovski, kaže Prohić, samo je jedan od njih.

“Drugi povod je da se utiče na rezoluciju koja je već bila pripremljena, da se ona relativizira, jer ne može da se odbaci. Treći razlog je to da Rusija šalje poruku SAD-u, a poruka je – mi možemo doći u vaše dvorište, odnosno zonu interesa koju ste zacrtali na Balkanu”, kazao je.

Ipak, Prohić je stava da cilj Rusije ne samo da nije postignut, nego već da se za njih potez ispostavio i kontraproduktivnim.

“Akcija nije uspjela. Pretrpili su štetu oni koji su iz ovoga mislili izvući korist. Mislim tu na štetu koju su pretrpili Srbija i RS”, naveo je Prohić.

Drugim riječima, stav Prohića je da su čitavom operacijom Beograd i Banjaluka napravili diplomatski i politički autogol – dali su priliku da se o suštini krize u Bosni i Hercegovini čuje na svjetskoj pozornici.

Dodaje kako je jedan od dokaza toga i reakcija Milorada Dodika na govor ambasadora BiH pri UN-u, Zlatka Lagumdžije.

Pešić je podsjetila da je, u vrijeme Borisa Tadića, 2010. godine, u Skupštini Srbije, donesena Rezolucija o Srebrenici u kojoj je rečeno da Srbija prihvata presude Haškog tribunala ratnim zločincima Mladiću i Karadžiću.

“Onda smo dobili radikalnu-Šešeljovsku vlast koja više to ne spominje, sada se prave ludi”, napomenula je Pešić.

Dok se o nekim stvarima šuti, uveliko se govori o zveckanju oružjem, no Puhovski ističe da trenutno vrijeme ima jednu ogromnu razliku u odnosu na devedesete: Aktuelnim političkim klasama niko ne vjeruje.

“Čak ni Dodik ne može postići vezanost za vođu kakve je bilo uz Miloševića. Formula Dodika jest – pet dana u tjednu radi za austrijski, hrvatski kapital i slovenski kapital, a dva dana u tjednu drži četničke govore”, rekao je Puhovski.

No, ne smijemo zaboraviti “da i na probošnjačkoj strani imamo male dodike”, dodao je Prohić.

“Mislim na aktuelnog ministra policije u FBiH i Heleza. Oni bildanjem mišića i istupima idu na ruku Dodiku i onima koji žele destrukciju BiH. To nije adekvatan odgovor. Ako se služite istim metodama kao oni koji ne žele dobro BiH, onda ni vi, bez obzira na busanje u probosanska prsa i javno deklarisanje ne činite dobro građanima”, pojasnio je svoj stav.

O pogledima Pešić, Puhovskog i Prohića na aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini opširnije u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare