Spasioci, Atos i Tora: U Hatayu smo vidjeli scene koje “pomrače um”

Vijesti 23. feb 202322:38 0 komentara

Oni su usmjereni samo ka jednom cilju - spasiti ljudski život. Nesebično su se odazvali apelu za pomoć unesrećenim u Turskoj, nakon katastrofalnog potresa. Spasioci i njihove vjerne kolege psi Atos i Tora večeras su bili gosti Newsnighta. Ističu da im se još nisu slegle najtužnije emocije koje su osjetili kada su bili u Hatayu i radili na izvlačenju preživjelih, ali i mrtvih.

Scene koje “pomrače um”

Sandra Musić, medicinarka Federalne uprave civilne zaštite, kazala da slike kojima su svjedočili će čitav život ostati u njihovim glavama.

“U ženama proradi materinski instinkt i kada vidite majku koja je pokušala da izbjegne sve strahote, u rukama drži dijete i drugo dijete vezano za noge su slike koje slamaju srce, ne meni kao ženi, ne mojim kolegama kao kolegama, već pomrači vam um i to je nešto što, pretpostavljam, ni ja ni moje kolege nikada nećemo zaboraviti”, rekla je Musić.

Najteže im je bilo, kažu spasioci, vidjeti silne ljude koji iščekuju bilo kakve informacije o svojima najmilijim.

Dženadina Veladžića, predsjednik Gorske službe spašavanja Federacije BiH, kazao je kako je dugo u ovom poslu i da ništa slično ni on ni njegove kolege ovo nisu doživjele.

“Otišli smo dole, mislili smo da smo spremni. Stisli smo zube. Stojeći uradili te naše zadatke koji su postavljeni pred nas. Kada smo se vratili vidimo da ostaju posljedice, pokušavamo timski proći kroz to i ponudili su nam pomoć psiholozi. Momci i djevojke koji su bili dole su odradili posao za 10”, rekao je Veladžić.

Tamo su bili rame uz rame sa spasiocima iz cijelog svijeta, ali Bosna i Hercegovina je bila u samom vrhu po broju spasilaca koji su stigli u Hatay i broju uspješnih akcija.

Almir Tabaković, pripadnik Gorske službe spašavanja Zenica, kaže da situacija nije bila ni približno onoj koja se gledala na televiiji već mnogo gore.

“To je i jedan pas sve osjetio”, rekao je Tabaković.

Njegov pas Atos učestvovao je u akcijama i uspješno došao do jedne osobe.

Zgrada puna mrtvih i jedno čudo

Zoran Talić pripadnik RUCZ, inače banjalučki vatrogasaca, u Hatayu je bio sa svojim timom.

“Javila mi se tuga za tim narodom. Jako puno je stradao taj narod. Otkako sam se vratio trudim se da to ne pratim i da posložim stvari, provodim vrijeme sa svojom porodicom. To je velika tragedija”, rekao je Talić.

Kaže da su mediji i javnost vidjeli samo ruševine na ekranima, ali niko nije mogao da doživi taj osjećaj izvlačenja – živih ili mrtvih.

Aleksandar Naumović iz RUCZ i pas Tora spasili su 11-godišnju djevojčicu sa timom u Hatayu. Nisu se nadali ovom čudu.

“Šanse za preživljavanje su bile minimalno minimalne. Kolaps zgrada, temperature od -10 do 0, preko dana 5 stepeni. U šatorima u kojima smo spavali bilo je hladno, a zamislite osobu u skučenom prostoru – šanse su bile baš minimalne. Ali nismo o tome razmišljali, radili smo svoj posao. Nismo ni došlo na mjesto iz zgrada su virila mrtva lica i druga koja su bila izvađena – poslagana u vrećama poput drva. Šta da vam kažem. To je prizor koji smo zatekli. Kada smo ušli u zgradu i počeli raditi, pas i ja prvi, ona je počela markirati na sve strane i našla je unesrećena mrtva lica. Zgrada je bila puna mrtvih lica – jedan užas”, naveo je Naumović.

Ali u susjednom objektu su našli jednu preživjelu osobu i to djevojčicu.

“Zgrade su kolapsirale kao kula od palačinki. Nakon sedam dana, radeći na tom objektu, spustili smo se. Bila je greda koja je pala i dobila malo ugla. U dnu tog terena pas je počeo markirati. Oni su onda čuli glasove tog djeteta. Tora je pokazala gdje se nalazi i tijelo njene porodice, ali i ona. Iznad nje se nalazilo 5-6 metara slojeva spratova, šute, armature, predmeta…”, rekao je Naumović.

Dnevnice koje su dobili za boravak u Turskoj planiraju donirati toj djevojčici.

A Tora je spašena iz jednog svinjca zajedno sa drugim psima. Iako je smatrana da je prestara za rad, jer se za spašavanje biraju štenad, Tora je pokazala da nisu upravu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!