Postdiplomski Sebije Izetbegović na provjeri?

Vijesti 26. maj 202119:22 > 19:36 3 komentara
N1

Sebija Izetbegović položila je 10 od 14 ispita na studiju postdiplomske nastave na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, gdje je upisana 1993. godine. Barem tako piše u u molbi koju je godinu dana kasnije uputila Vijeću za naučno istraživački rad i postdiplomski studij u Sarajevu u kojoj je zatražila polaganje preostalih ispita, te izradu magistarskog rada, što joj je dopušteno.

U molbi navodi i da prilaže indeks sa postdiplomske nastave, ali ne i listu ovjerenih ispita, bez koje Medicinski fakultet u Sarajevu nije smio dopustiti nastavak postdiplomskog studija, osim ako sporna lista u međuvremenu nije dostavljena. Tačnije, do polovine 1996. godine kada je i zvanično magistrirala.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj jučer je i zvanično zatražio od Medicinskog fakulteta da u roku od osam dana dostavi sve javne isprave i prateću dokumentaciju, u originalu ili ovjerenoj kopiji na osnovu koje je Sebija Izetbegović stekla status studenta postdiplomskog studija ili na osnovu kojeg je okončala studij, ali i dokumentaciju koja se odnosi na izbor imenovane u zvanje asistenta 1996. godine.

U očekivanju odgovora Medicinskog fakulteta u Sarajevu, tražili smo komentar Fakulteta u Zagrebu, malo toga su nam mogli reći zvanično. Sebija Izetbegović doista je upisala postdiplomski studij u školskoj 1992/93 godini, no da li je položila ispite, tu fakultet, kako je rečeno mora štititi privatnost osobe. “Osim ako ona ne odluči drugačije“, naglašava Mario Cvek, glasnogovornik fakulteta.

Asim Kurjak se, podsjetimo, ne sjeća postdiplomske nastave Sebije Izetbegović u Zagrebu, niti ispita, a kako je ranije kazao morao bi za to znati, jer je on ispite potpisivao.

No s druge strane, profesor Kurjak se ne sjeća ni doktorata Sebije Izetbegović, iako se u papirama koji su danas ekspresno procurili s Medicinskog fakulteta u Sarajevu, jasno navodi njegov popis mentora, kao i potpisi još četiri osobe koje su bile prisutne odbrani doktorske disertacije.

Mnogo nepoznanica i još više pitanja, a odgovori na kapaljku i čini se, kako kome odgovara. U interesu javnosti danas su i pojedini politički dužnosnici tražili da generalna direktorica KCUS-a javno pokaže svoj indeks. Drugi pak komentirali, da će, kako je krenulo uz indeks morati pokazati i rodni list.

Osam dana je rok koji je postavio rektor Sarajevskog univerziteta. Isto su zatražile i vlasti Kantona Sarajevo od kantonalne inspekcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare