Sporna izgradnja nebodera: Mještani banjalučkog naselja Borik izašli na ulicu

Vijesti 14. jun 202422:04 0 komentara

Vraćanje epiteta zelenila - tvrde jedni. Betonizacija - tvrde drugi. Šta se to dešava u izbornoj godini u Banjaluci? Najava izgradnje višespratnica u banjalučkom naselju Borik, podsjetila je i na druge slučajeve "urbanizacije" grada na Vrbasu. Ne sviđa se to građanima, pa su izašli na ulicu.

Građeno planski, uz sve prateće potrebne objekte – parkovi, zelenilo, drvoredi – neizostavan su dio banjalučkog naselja Borik. Da je tako bilo oduvijek, najbolje se sjećaju starosjedioci. Nedirnut, žele da ostave i nasljednicima.

“Živim od 1976. godine ovdje u Beogradskoj jedan, znači jedan od starosjediaca ovoga naselja. Ovo naselje je jedno od sređenijih i eminentnijih u gradu Banjaluci”, kaže Slobodan Antić, mještanin naselja Borik.

Da bi takvo i ostalo, Slobodan je izašao na ulicu, zajedno sa 400 svojih komšija. Sa transparentima u rukama, mirno, pokazuju i kažu: “Ne urbanizaciji. Stop betonizaciji.”

Potpisali su i peticiju. Svojim pečatom pokušavaju spriječiti najavljenu gradnju – višespratnica.

Ovaj objekat stare fabrike Fruktona trebao bi da ode u prošlost. Na istoj toj lokaciji pominje se gradnja zgrade od deset spratova, u blizini izgradnja dva nebodera od 14 i 15 spratova, kao i nadogradnja već postojećeg objekta. Za mještane naselja Borik to je nedopustivo.

“Nije prihvatljivo planirane spratnostih objekata u neposrednoj blizini osnovne škole, nije prihvatljivo da se smanji zelena površina. Smatramo da je potpuno narušen i uništen urbanistički koncept naselja. Planiranom izgradjom nebodera bio bi uništen i postojeći javni parking. Gdje će se parkirati korisnici novih objekata s obzirom na to da predloženo rješenje nije dovoljno ni za postojeće stambene objekte”, ističe mještanin naselja Borik, Aleksandar Kljajić.

O svemu treba da se izjasni skupština grada krajem mjeseca i donese konačnu odluku. Podršku mještanima već su dali pojedini odbornici SNSD-a i NF. Iz suparničkog tabora PDP-a, smiruju strasti. Smatraju, politika je umiješala prste.

“Ti isti građani koji su sinoć bili, ja ih pozivam da dođu na javnu raspravu i ulože svoje primjedbe i zahtjeve, nakon toga se razmatraju te primjedbe, da li su opravdane, da li nisu i posle toga se ide u izglasavanje konačnog prijedloga rješenja RP. Tačna je ta teza da se u izradi RP pojavljuje interes krupnog kapitala i pojedinaca”, kaže Dragan Milanović, odbornik PDP-a.

Pa tako ni gradonačelnik Banjaluke nije prvi put optužen da radi u korist investitora. Na pojedine primjere, opravdavajući svoje poteze, podsjeća i sam.

“Priča o izgradnji nebodera na kupusištu, RP radi projektansta kuća, to što oni stave, ne znači da će to biti i onda neko kaže zamislite pored najvećeg parka, biće četiri – pet zgrada, kakva je to priča, što je problem da bude pored parka kuća, objekat, poslovni prostor? Ali, uradićemo onako kako narad smatra da to treba uz saglasnost planera. Nema potrebe za panikom”, poručuje gradonačelnik Banjaluke Drađko Stanivuković.

Najnovija vijest koja pristiže je da se na lokaciji Stare autobuske stanice gradi višespratnica. Preko puta takođe. Zemljište u zamjenu dobio “Prointer”. Zajedno sa Vladom napravljen je i teniski kompleks, čija je uloga, nakon turnira i dalje nepoznata.

“Ima li granica? Kad je dosta novcu, kad je dosta pohlepi?”, pita još jedan mještanin Borika.

I dok pojedini političari štite interese građana, drugi užurbano grade. Svako svojim putem do glasova. Izborna je godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!