“Srce mi je krvarilo kao Nijagarini vodopadi”: Novi film Saidina Salkića izaziva niz emocija

Vijesti 25. jun 202413:18 0 komentara
John Flaus i Saidin Salkić

Bh. umjetnik sa adresom u Melbourneu, Saidin Salkić, snimio je možda jedini igrani film u historiji kinematografije u kojem glavni i jedini glumac nikad ne ustaje iz stolice. Radi se o filmu “Srce mi je krvarilo kao Nijagarini vodopadi” (My heart bled like Niagara Falls).

Salkić, kojeg su tamošnji filmski magazini nazvali “prirodnim blagom u Australskoj Avant-gardnoj filmkoj industriji“, poznat je po svom jedinstvenom i često eksperimentalnom radu.

My heart bled like Niagara Falls

U Salkićevom novom filmu se radi o čovjeku koji je zatvoren na odjelu za pacijente s Alchajmerovom bolesti. On pokušava da se ponovo poveže sa svojim životom i svojim identitetom. Doživljava ekstremnu usamljenost, raspad sjećanja i poimanja stvarnosti, traume i noćne more.

Mada ovaj starac, kojeg utjelovljuje legenda australske kinematografije, 90-godišnji John Flaus, nikada ne ustaje sa stolice, način na koji je prikazan njegov pokušaj da spoji dijelove svog raspadajućeg života izaziva niz intenzivnih emocija, te gledaoci doživljavaju duboku tugu, humor, osjećaj misterije i poeziju.

Salkić je rođen u BiH i kao dijete doživio rat prije nego što je emigrirao u Australiju. Ova pozadina duboko utiče na njegov rad, prožimajući ga temama traume, raseljavanja i potrage za identitetom.

Salkićevi filmovi su prepoznatljivi po karakterističnim vizuelnim i narativnim stilovima. Često radi s malim budžetima i koristi nekonvencionalne tehnike da prenese svoje priče. Njegov rad obuhvata igrane, kratke i dokumentarne filmove, a poznat je i po svojim doprinosima vizuelnoj umetnosti i književnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!