Srednjoškolci za N1 o perspektivi mladih u BiH: “Nama je starija generacija usadila u glavu da je nama ovdje loše”

Vijesti 04. jun 202411:59 > 15:33 0 komentara

Srednjoškolci Rejjan Jašarević iz Prve Bošnjačke gimnazije te Faris Srnja maturant Druge gimnazije iz Sarajeva za N1 su govorili o svojim planovima nakon srednje škole. Također, Srnja je objasnio i koliko mladi ljudi imaju prilika u Bosni i Hercegovini, a da toga nisu ni svjesni.

Na početku razgovora Srnja je sebe opisao kao “slobodnu dušu”.

“Jednostavno, volim slobodu. Kao primjer navodim poduzetništvo jer ono nudi slobodu, ne volim autoritet iznad sebe, volim da sam slobodan i kreativan u smislu bilo koje profesije da radim. Volio bih da ja mogu praviti većinu tih odluka, a ne da se meni kaže da ja radim taj rudarski posao”, istakao je Srnja.

Smatra da je za njega je IT struka pravi odabir.

“U IT-u vam ne treba fakultet da biste znali raditi taj posao i gleda se na kraju krajeva taj produkt se gleda koji vi razvijete. IT je jedina industrija gdje možete vi razviti produkt bez nekog kapitala. Mogu sjesti s drugom i niz godina razvijati neki produkt tu neku ideju koju mi imamo”, istakao je Srnja.

“Praksa je ključna i bitna”

Rejjan Jašarević je ispričala kako je već od početka srednjoškolskog obrazovanja počela stjecati praktične vještine.

“Praksa je ključna i bitna. Ja sam sa 16 godina već bila zainteresirana za tu praksu. Kao šesnaestogodišnjakinja nisam imala ozbiljan posao, ja sam bila u tim vodama. Bila sam sa direktorom te Fondacije i ja sam ga pratila, gledala šta on radi, šta zaposlenici rade, to je bio kancelarijski posao. Bila sampraktikantiva i bila sam uključena u sve te teme i dešavanja. Mogu reći da sam vidjela kako sve to ide i nije mi se svidjelo. Taj kancelarijski posao nisam se vidjela u tome dugoročno”, navela je ona.

“Puno je lakše kreirati posao nego naći posao”

Za Farisa je bavljenje biznisom itekako važno te je ispričao sa čime se, iako mlad, sve susretao do sada.

“Puno je lakše kreirati posao nego naći posao u mom iskustvu. Imam iskustvo jer sam radio neke projekte za neke privatne biznise ovdje kod nas. To su bile web stranice, nemam direktno sa otvaranjem firmi. Kad sam krenuo tim poduzetničkim vodama, bilo mi je ok moraš imati knjigovođu, knjigovodstvo i ja sam mislio da je to jednostavno da to nije povezano sa zakonom onda sam ja sjeo na kafu sa knjigovođom i onda sam se uhvatio za glavu za to i onda sam shvatio da se za to ide u školu za to”, prisjetio se on.

Imao je Faris i poruku za svoje vršnjake koji razmišljaju da odu van granica BiH.

“Ne postoji potreba da mladi idu van BiH jer se svi žale na manjak prilika kod nas a kod nas doslovno tržište kasni u poređenju sa tržištima u drugim državama”, kazao je on.

Također, Faris je i naveo gdje vidi korijen problema u suštini odlaska mladih iz BiH.

“Nama je starija generacija usadila u glavu da je nama ovdje loše, zapravo morate promijeniti kako gledate na te stvari jer puno više ima prilika nego u bilo kojoj državi u Evropi”, rekao je Srnja.

I Faris i Rejjan saglasni su da tokom života ukoliko se prilike poklope nije strašno i vršiti prekvalifikacije i dodatna usavršavanja  a sve u konačnici, kako kažu, sreće zadovoljstva i poslovnog uspjeha.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!