Šta je pirola – nova varijanta kovida i koji su simptomi?

Vijesti 04. sep 202318:13 0 komentara
Shutterstock

Novu varijantu korona virusa, poznatiju kao pirola, odnosno BA.2.86, karakterišu brojne mutacije u odnosu na ranije varijante virusa. Pirola predstavlja nešto očekivano za korona viruse i neke druge respiratorne viruse, ocjenjuje epidemiolog Predrag Đurić za N1.

„Samo pojedine zemlje imaju adakvatan sistem epidemiološkog i laboratorijskog nadzora koji omogućavaju detektovanje nove varijante u ovom trenutku“, objašnjava Đurić.

Do kraja avgusta ova varijanta korona virusa identifikovana je u Danskoj, Švedskoj, Južnoj Africi, Portugalu, Kanadi, Velikoj Britaniji, Tajlandu i Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, pirola je, prema riječima epidemiologa, identifikovana u malom broju slučajeva koji ne mogu da ukažu na realnu rasprostranjenost ove varijante koja je sigurno prisutna i u drugim zemljama.

Ipak, smatra se da je u SAD nova varijanta činila manje od jednog porcenta svih slučajeva infekcije kovidom tokom posljednje dvije sedmice u avgustu“, kaže Đurić.

Za sada, poznate razlike u odnosu na prethodne varijante virusa su one u genomu, kao posljedica brojnih mutacija, kaže sagovornik N1.

„Druge razlike kao što su zaraznost, način prenošenja, simptomi, težina kliničke slike, nivo zaštite postojećim imunitetom za sada nisu poznate i o njima, ukoliko postoje, znat ćemo više tokom predstojećih sedmica“, ističe Đurić.

Predrag Đurić (N1)

Prema njegovim riječima, podaci koji trenutno postoje ukazuju da nema razlike u prenošenju nove varijante u odnosu na prethodne.

„Neka najnovija istraživanja u Kini i Švedskoj ukazuju da je ova nova varijanta manje zarazna, ali još uvijek je suviše rano izvlačiti zaključke o pravoj prirodi prenošenja i zaraznosti nove varijante“, objašnjava epidemiolog.

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena organizacija označila je BA.2.86 kao „varijantu pod nadzorom“, što znači da zemlje treba da prate i izvještavaju o mutacijama koje otkriju.

„Nema razlike u simptomima“

Kako objašnjava ljekar, kod do sada registrovanih slučajeva oboljenja izazvanog novom varijantom, čini se da nema razlike u simptomima u odnosu na ranije varijante.

„Ipak, zbog malog broja detektovanih slučajeva još je suviše rano za donošenje konačnog zaključka“, kaže epidemiolog.

Oblici prevencije su isti – a to je vakcinacija protiv kovida.

Epidemiolog savjetuje da osobe koje imaju bilo kakve simptome respiratorne infekcije kao što su curenje nosa, kašalj, kijanje, bol u grlu i slično trebalo bi da ostanu kod kuće i da izbjegavaju kontakte.

Osobe koje dobiju simptome infekcije, a u povećanom su riziku za teži oblik oboljenja trebale bi da se jave ljekaru. Kao i sve osobe sa težim oblikom bolesti kao što su otežano disanje, bolovi u grudima koji ne prolaze, nesvjestica, izrazito blijedilo kože, modra boja usana i noktiju, izrazita malaksalost koja onemogućava ustajanje i stajanje.

Pixabay

Osobe koje imaju simptome, savjetuje se da prvom prilikom urade antigenski test.

„Kad god je moguće, treba održavati distancu u odnosnu na druge osobe i učiniti napore da se smanje gužve na javnim mjestima i u zatvorenim prostorijama, uz odlično provjetravanje“, savetuje ljekar.

A da li vakcinisane osobe mogu da se osjećaju bezbjedno zbog pirole, epidemiolog podvlači da je važno da se pravovremeno revakcinišu, posebno osobe u povećanom riziku za teža oboljenja i stariji.

„Očekuje se da vakcinisane osobe, kao i osobe koje su ranije preboljele kovid imaju određeni stepen zaštite protiv težih oblika bolesti izazvanih novom varijantom, ali on ne mora biti dovoljan za sprečavanje infekcije i lakših oblika oboljenja. Za sada nemamo potpunu informaciju u kom stepenu će nova varijanta zaobilaziti postojeći imunitet i o tome ćemo više znati tokom predstojećih sedmica“, objašnjava Đurić.

Nova vakcina protiv kovida se očekuje u SAD-u sredinom mjeseca i ostaje da se vidi koliko će biti djelotvorna protiv nove varijante, naglašava sagovornik.

„Treba dodati da je na javnozdravstvenom nivou prioritet da postoji snažan i djelotvoran sistem epidemiološkog i laboratorijskog nadzora, sistem potpunog i pravovremenog informisanja javnosti o svim relevantnim informacijama, kao i spremnost zdravstvenog i ostalih sektora da momentalno odgovore na eventualni nagli porast oboljevanja, kao i na teže oblike bolesti“, zaključuje on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!